Hlavní obsah

Májová sobota patřila v Mikulově folkloru

Novinky, Dana Smrčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Stanislava v Mikulově zasyčela pára, sešly se národopisné soubory z regionu, Podluží i Horňácka a Galanta zase pobavila i nakrmila zaplněné Náměstí.

Foto: Dana Smrčková

Dechová kapela Galanťan.

Článek

Domácí štrůdl, škvarkové pagáčky, dechovou kapelu Galanťan a folklorní soubor Berkenye dovezli na jižní Moravu zástupci Galanty. Spolupráce slovenského města s Mikulovem letos vchází do osmého roku.

„Oficiální partnerství přerostlo v přátelské kontakty. Když jsem v prosinci nastupoval do své funkce, měl jsem v tomto směru jasno. Velmi si přeji, abychom naše vztahy udržovali a dále rozvíjeli,“ nechal se slyšet primátor Galanty Ladislav Maťašovský.

Jeho mikulovský protějšek, starosta Rostislav Koštial, označil 7. květen za Den setkání. Narážel přitom zároveň na předchozí kulturní program. Po roce se konalo další Setkání folkorních souborů Pod Taneční horou.

„Taneční hora, dnešní Svatý Kopeček, ožívá v noci před prvním májem tancem a hrami v jedné z pověstí Václava Richtera, autora knihy Lidská réva. Národopisný spolek Pálava přenesl májovou tradici tance, her a zábavy z Taneční hory do historického centra města v roce 1985,“ objasnila motiv jarního festivalu Martina Daňková z NS Pálava.

Dopoledne patřilo pódium dětem, za doprovodu cimbálových muzik ze Základní umělecké školy v Mikulově vystoupila Palavěnka i Palavánek, představila se i valtická Borověnka a Břeclavánek. Po obědě pak přišly na řadu domácí soubory Pálava a Pálavští senioři, hosté reprezentoval folklorní krůžek z Týnce Pohárek, Mužský a ženský sbor z Valtic a Velička, národopisný soubor písní a tanců z Velké nad Veličkou.

Kdo tak v sobotu nasedl na historický vlak tažený parní lokomotivou Šlechtičnou a na tradiční trase Pálavského okruhu vystoupil v Mikulově, měl o zábavu postaráno po celý den. Dietrichsteinská hrobka i zámek, kde na návštěvníky čekali průvodci v kostýmech, navíc nabízely po předložení jízdenky padesátiprocentní slevu na vstupném.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám