Hlavní obsah

Magdaléna uspořádala mezinárodní konferenci o terapeutických komunitách

Novinky, Zora Kasiková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vůbec poprvé se v České republice uskutečnilo setkání předních evropských i světových adiktologů pracujících v terapeutických komunitách.

Foto: Zora Kasiková

Konference se zúčastnilo na 150 delegátů, které čekalo více než 20 přednášek, workshopů a seminářů.

Článek

Konference Evropské federace terapeutických komunit se v Praze konala od úterý 17. září do pátku 20. září. Obecně prospěšná společnost Magdaléna ji uspořádala ve spolupráci s Klinikou adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Po několika letech náročných příprav se do Prahy sjelo na 150 odborníků z různých zemí, aby zde diskutovali na témata rozvoje léčby závislostí v terapeutických komunitách, výzkumu a vzdělávání v této oblasti či přístupu k různým cílovým skupinám, jako jsou například mladiství nebo osoby s psychickými poruchami. Tato akce pomohla zviditelnit ve světě činnost Magdalény, českých terapeutických komunit a adiktologie obecně.

Během třídenního setkání se uskutečnilo více než 20 přednášek, workshopů a seminářů za účasti více než 50 přednášejících. Byli mezi nimi například George de Leon, zakladatel amerického Centra pro výzkum terapeutických komunit, prezident EFTC Rowdy Yates, zakladatel EFTC Eric Broekaert, Martien Kooyman, viceprezident EURAD (Evropská nadace pro prevenci a léčbu závislostí), Karen Biggs, ředitelka britské organizace Phoenix Futures či Kamil Kalina, významný český vysokoškolský pedagog, psychiatr a adiktolog.

Součástí programu konference byly také 4 exkurze: do terapeutických komunit Magdaléna a Karlov, Psychiatrické léčebny v Bohnicích a na Kliniku adiktologie. Největší zájem byl právě o návštěvu areálu Magdalény na Včelníku v Mníšku pod Brdy. Na 40 účastníků konference zde strávilo přibližně dvě hodiny, prohlédli si celý areál, seznámili se s průběhem terapie a měli možnost porovnat přístup v Magdaléně s přístupy ve svých komunitách.

Kulturfest - kulturní festival terapeutických komunit, který se letos konal již popatnácté, se stal součástí doprovodného programu konference. Na pozvání TK Magdaléna se na Včelník sjelo 12 terapeutických komunit z ČR a Slovenska, které letos doplnily 4 komunity z Polska.

Kulturfest je již tradiční přehlídkou divadelních představení, která si jen pro tuto příležitost připravují klienti terapeutických komunit. Během pátečního slavnostního zahájení vystoupilo výjimečné uskupení: hudební formace složená ze tří zástupců EFTC: Rowdyho Yatese (kytara a mandolína), George de Leona (saxofon) a Eoina Coughlana (kytara).

Sobotní dopoledne pak patřilo volejbalovému turnaji a výtvarným dílnám, odpoledne pak hlavním blokům divadelních představení. Tentokrát se konala na dvou pódiích, aby měli všichni účastníci dostatek prostoru. Závěr přehlídky patřil hudebnímu vystoupení komunity Monar Grace, které dostalo všechny přítomné do tanečního varu. Kulturfest 2013 byl opět silným zážitkem bez drog!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám