Hlavní obsah

Lyžování na Ještědu nezdraží

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř každým dnem je možné, že na Ještědu přivítají první sníh, i když lyžovat se bude asi až v polovině prosince. Na sjezdovkách k žádným zásadním změnám nedojde, ale důležité je, že ceny denních permanentek se nezmění. Sjezdaři již druhou sezónu mají k výběru dva areály - ještědský a javornický.

Foto: Milan Turek

Nejkrásnější hora naší vlasti láká nejen k návštěvě, ale i modermním sportovním areálem

Článek

Ještědské lyžování vstoupilo již do druhého století. Nebylo sice jediným sportem na počátku dvacátého století, ale za uplynulých sto let se stalo nejrozšířenější sportovní disciplínou.

První lyžaři vyjeli na Pláně, kde pořádali v roce 1909 závody v běhu, ale závodilo se i ve sjezdu a skocích. Po druhé světové válce na Pláních bylo dokonce i letiště a pořádán letecký den, zde byla založena i Horská služba. Na svazích k Liberci vybudovaly německé spolky sáňkařskou dráhu, jejíž poslední zatáčka byla sedm metrů vysoká.

Konaly se tu i chodecké a běžecké pochody, turisté závodili, kdo častěji vystoupí na Pláně za rok. Byla to i představení ochotnických divadel a v poslední době se počet sportů, které využívají Ještědský hřbet, rozrostl na několik desítek. Populárním se stal cyklopark, ale i další sporty včetně leteckých nacházejí prostor pro své soutěže nebo volnočasové aktivity. Pro běžecké lyžování na Ještědu terény příliš vhodné nejsou.

Pro méně náročné lyžaře a milovníky slunění byl zmodernizován prostor na Pláních. Přímo pod chatou je Sluneční pláň s novým dvoukotvovým vlekem, na Starých Pláních je další vlek, západněji dvousedačková lanovka. Poprvé v historii byly Pláně spojeny s ještědskými sjezdovkami. Výjimečně bývá upravována Turistická sjezdovka z Plání do Hanychova k sedačkové lanovce.

Snowpark Pláně nabízí 11 nových překážek pro začátečníky i pokročilé, ale má být i místem pro srazy, soutěže a závody, kterých se mohou zúčastnit rovněž amatéři. Všechny překážky jsou přitom ve spolupráci navrhovány s ohledem na maximální bezpečnost. Snowpark se rozkládá hned vedle sjezdovek a je na něm dost místa pro všechny milovníky sněžných prken. Jeho zázemí umožňuje i konání závodů Českého poháru. Opening party se chystá na Silvestra 2011.

V novém SKIareálu na liberecké straně je kabinová lanovka, dvě čtyřsedačkové lanovky a jeden vlek. V nabídce jsou i další vleky a sjezdovky pro děti a začátečníky. Ale i nová občerstvení, špičkové půjčovny s novým vybavením, VIP TEST centrum, servis a lyžařská škola pro dospělé i děti, nové linky skibusů, které vyjedou z Prahy a dalších měst. Vedle výstavby dopravních zařízení došlo také k rozvoji zasněžovacího systému, který zaručuje kvalitně vysněžené tratě.

Celkem jedenáct sjezdovek o deseti kilometrech jak na Pláních, tak na ještědských svazích splňují náročné podmínky pro amatérský sport a již několikrát se zde uskutečnily závody na světové úrovni, včetně pravidelných světových pohárů seniorů.

Výhodou pro lyžaře je přímé spojení s dálnicí od Prahy a Děčína, tramvají z města pak přímo do areálu, kde k sedačkové lanovce na Skalku je pouhých 150 metrů. Stejně výhodné je obrovské centrální parkoviště, odkud se k sedačkové lanovce dá dojet na lyžích. Denní permanentka přijde na 550 Kč. Areál nabízí lyžařské školy pro děti i dospělé a navíc hlídání dětí a dostatek ubytování.

Podrobnější informace nabízí infojested@seznam.cz nebo při návštěvě Turistické informační centrum v Horním Hanychově u Centralparkingu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám