Hlavní obsah

Lvíček zlatý, oranžový drahokam z Brazílie

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lvíček zlatý, opička z rodu drápkatých, dostal název podle zlaté barvy a delší srsti vyrůstající za hlavou. Patří mezi silně ohrožené druhy. Díky ochraně se jejich stavy v přírodě zvedly z pouhých 200 kusů v roce 1975 na tisícovku. Dalších 500 lvíčků žije v zoologických zahradách.

Foto: Leona Roháčková

Lvíčci jsou silně ohroženým druhem. Na jejich vyhubení se podílí ničením deštných pralesů člověk.

Článek

V olomoucké zoologické zahradě chovají lvíčky od roku 1997. První mláďata se podařilo odchovat po třinácti letech. Dnes se ve výběhu prohánějí další dva potomci, kteří přišli na svět letos na jaře. 

"Prvních pět let nám koordinátor chovu, brazilská vláda, povolil chovat jen nechovné jedince. V podstatě si tak ověřoval,  zda jsme lvíčkům schopni zajistit péči, kterou potřebují," říká mluvčí zahrady Hana Labská. Koordinátor byl zřejmě spokojen, protože následně do Olomouce připutoval chovný pár. Ten však měl k velkému zármutku chovatelů problémy, mláďata se rodila mrtvá, nebo neschopná života.

Naděje svitla až s příchodem samičky Zory. Opička narozená v roce 2001 v Dublinu se do Olomouce v roce 2009 přestěhovala z Francie. "Zora absolvovala ve Francii porod, bohužel císařským řezem. Obávali jsme se, že by podobný problém mohl nastat i u nás," konstatovala Labská. Nestalo se tak. Spolu se samcem Zurim, rodákem z Curychu, dokázali zplodit, přivést na svět a odchovat již čtyři mláďata. 

Olomoucká ZOO je tak po Jihlavě a Dvoře Královém třetí českou zahradou, kde se lvíčky podařilo rozmnožit. 

"Všechna zvířata, chovaná v zoologických zahradách po celém světě, patří brazilské vládě. Ta rozhoduje o jejich rozmnožování a případném přesunu mezi zahradami. Soukromníci lvíčky nesmí chovat," dodala mluvčí.

Lvíček zlatý (Leontopithecus rosalia)
Opice z čeledi kosmanovitých, která obývá malé území jihovýchodní Brazílie. Typická je pro ni zlatá barva spolu s bohatou hřívou na hlavě. Měří kolem 20 centimetrů, ocas může dosáhnout délky až 35 centimetrů. Váha se pohybuje kolem 600 gramů. Lvíček zlatý je považován za kriticky ohrožený druh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám