Hlavní obsah

Loutky zachraňují planetu. Bojují s plasty

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 15. února v 17 hodin proběhne na alternativní scéně Divadla loutek Ostrava premiéra nové inscenace s názvem Plasťáci útočí. Dobrodružná fantasty pohádka v režii Pavla Gejduše je určena dětem od sedmi let a vypráví příběh s jasným poselstvím - přírodu je třeba chránit.

Foto: Josef Zajíc

Divadlo loutek chystá na pátek 15.2. premiéru.

Článek

„Sáhli jsme tentokrát po tématu ekologickém, tudíž velmi ožehavém a aktuálním. Děti by však o plastovém nebezpečí, které světu hrozí měly být poučeny nenásilně, zábavnou formou. V pohádce si užijí spolu s hlavními hrdiny spoustu dobrodružství, napětí i legrace,” popsala novou pohádku Daniela Jirmanová, dramaturgyně DLO.

Autoři děti zavádějí do doby, kdy kdysi modrá planeta se postupně proměňuje ve vyprahlé, suché plastové impérium ovládané Plastikem Všemocným.

Čisté vody ubývá a světu hrozí zánik. Plastik Všemocný ovládá skryté jezero, čisté, téměř kohoutkové vody a lidem prodává vodu jen v plastových lahvích, které recykluje zase v plastové lahve, vyrábí plastové, hračky, jídlo, které se jí platovým příborem, a sní o tom, že všichni vlastně budou z plastu. 

Proti tomu bojuje princezna Rebarbora, která vlastní vodní křišťál. Ten jediný dokáže vodu vyčistit. Plastikem a jeho "vojskem" je krystal ukraden. Do jeho záchrany se pustí princezna s mladíkem Vavřinou. Záchranná akce začíná. Podaří se?

Dobrodružná pohádka Plasťáci útočí je inspirována sci-fi a fantasty filmy a knihami, sice čerpá z aktuálních témat z oblasti ekologie, nesnaží se však být primárně edukativní. Příběh musí a určitě bude děti bavit.

Scénář napsal Marek Pivovar na základě rozšířeného námětu režiséra Pavla Gejduše. Loutky a scénu navrhla Iva Bartošová. Využila jak plast, především plastové lahve, tak přírodní materiály.

Hudbu k inscenaci složil Tomáš Rossi. O dramaturgii se postarala Daniela Jirmannová a Marek Pivovar.

Inscenace je kompletně loutková. Loutky vodí Aneta Červená, Marián Mazur, Karel Růžička, Petr Sedláček a Lenka Sedláčková.

K inscenaci je vydán velmi pěkný program, který informuje a také poučí. Uprostřed programu formátu A4 je komiks Pavla Gejduše a Ivy Bartošové. Děti se dozví, co je to plast, historii plastů a zda je dnes Doba plastová.

Související témata:

Výběr článků

Načítám