Hlavní obsah

Loděnice pod hradem u soutoku řek Lučiny a Ostravice slouží již téměř dva roky

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loděnice na pravém břehu řeky Ostravice v Ostravě se stavěla několik let. Dostavěna byla v roce 2015 v rámci Integrovaného plánu rozvoje města a projektu Sportovní a zábavní cíl na soutoku Ostravice a Lučiny za finanční pomoci ROP- Moravskoslezsko. Je majetkem statutárního města Ostrava.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 1.8.2017 Loděnice pod hradem na řece Ostravici.

Článek

Za provozovatele Loděnice pod hradem byl ve výběrovém řízení zvolen vodácký spolek ODRA, o. s., dnes spolek Loděnice pod hradem, s. z.

Loděnice pod hradem byla slavnostně otevřena a představena veřejnosti za přítomnosti primátora města Ostravy Tomáše Macury 3. září 2015 a "klíče" předány do rukou PeadDr. Josefa Mlynáře.

Loděnice pod hradem představuje zázemí pro sportovní, rekreační, volnočasové, vzdělávací, kulturní a společenské činnosti klubů, zájmových skupin, zainteresované veřejnosti.

„Naším úkolem je ten objekt spravovat a provozovat tak, aby se otevřel pro potřebu veřejnosti, ať už je aktivní nebo pasivní. Původně byl objekt projektován a vystavěn jednoúčelově, tedy jen pro vodácký oddíl, který by zde měl činnost. V době uzavírání smlouvy jsme chtěli, aby naopak loděnice sloužila pro všechny zájemce, kteří budou chtít zařízení, místnosti a inventář využívat pro svoji aktivní činnost,” informoval Josef Mlynář.

Loděnice je využívána od října 2015 pro účely veřejnosti. Veřejnosti nabízí půjčovnu lodí, bruslí in-line, využití lezecké stěny, služby infocentra, veřejné WC. Podle Josefa Mlynáře byla v roce 2016 loděnice využívána téměř stoprocentně. Za tu dobu se zde konaly vodácké kurzy dětí základních a středních škol, kurzy lezení na lezecké stěně, kurzy jízdy na in-line bruslí.

Nejvíce byla loděnice využívána v průběhu olympijských her v Rio de Janeiro, kdy na Masarykově náměstí, Černé louce a na pravém břehu řeky probíhal Olympijský Rio park. V té době navštívilo aktivně i pasivně loděnici 75 000 lidí. Do konce roku 2016 prošlo loděnicí asi 200 000 lidí.

Do uvedeného množství jsou započítány aktivní uživatelé služeb loděnice (jízda na lodích, sjíždění řeky, lezení na lezecké stěně, jízda na in-line bruslích, jízda na kolech po cyklostezce) a také pasivních účastníků, to znamená členů doprovodu a diváků. Loděnice byla využívána také při Rozmarných slavnostech řeky.

V letošním roce na základě zhodnocení předchozích měsíců byl s provozovatelem Loděnice pod hradem uzavřen dodatek ke smlouvě. Smlouva byla prodloužena do roku 2035.

„Teprve nová smlouva nám umožňuje žádat dotace na provoz loděnice. To znamená, na udržování inventáře, lodí, lezeckých pomůcek, ale také na činnost infocentra a udržování a provoz veřejného WC. Je třeba si uvědomit, že v době, kdy máme otevřeno, tak kdokoliv se zastaví, může navštívit naše infocentrum a použít veřejné WC zdarma. Ale samozřejmě ta údržba, voda, energie něco stojí. V nové smlouvě máme zakotveno, že můžeme provádět také gastro služby, takže už v současné době nabízíme rychle občerstvení a budeme se snažit, snad v roce 2018, otevřít i restaurační zařízení. Tím se rozšíří nabídka loděnice ku prospěchu všech,” vysvětlil Josef Mlynář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám