Hlavní obsah

Litevská Palanga, tři v jednom: přímořské letovisko, balneologické a klimatické lázně

Novinky, Jana Vančatová

Litevské pobřeží Baltského nedosahuje délky ani 100 kilometrů. Nejdelší úsek se rozprostírá podél Kuršské kosy, na něj navazují písečné pláže největšího přímořského letoviska Palangy dlouhé téměř 25 kilometrů. Tento kout Litvy bohatý na geotermální minerálními prameny v létě nabízí podnebí téměř subtropické.

Foto: archiv turistického informačního centra v Palanze

Molo je nejznámějším symbolem Palangy, jen obtížně budete hledat suvenýr, na kterém není zachyceno

Článek

Historie Palangy se datuje od 12. století; díky poloze bylo město často napadáno a neustále ničeno, nacházelo se v místě, kde se po staletí střetávaly zájmy Pruska a Polska, které ovládalo severnější území.

Existoval zde také jediný litevský přístav, zničený v roce 1710 švédskou armádou. Rozvoj města započal až v 19. století, během sovětské éry se stalo jedním z nejoblíbenějších míst v Litvě.

Palanga je městem dvou tváří, v zimě tichým rájem vyhledávaným zejména penzisty, v létě hlučným dějištěm často i celonočních oslav. To, že vody Baltu jsou chladnější než na jihu Evropy, oceňují nejen místní, ale často také turisté, kterým nevyhovuje horké podnebí, jež v posledních letech již není výsadou jen jižní Evropy.

Vzduch bývá chladnější a vlhčí, a proto kardiaci a pacienti s dýchacími problémy si i v horku mohou užívat radovánek u moře. V prázdninových měsících je počasí velmi stabilní, teploty překračující 30°C jsou spíše výjimkou; potkáte turisty z celé Litvy, kteří přijíždějí, aby si užili zdejší dlouhé pláže s dunami a borovými lesy v pozadí.

Pokud upřednostňujete koupání v teplejších vodách, nezoufejte, v řadě hotelů jsou bazény zásobované termálními prameny, a tak si můžete vychutnat teplou koupel i uprostřed zimy, i s hvězdným nebem nad hlavou. I přes letní neutichající ruch se městu daří zachovat své tradiční kouzlo, což dokumentuje i krásný novogotický kostel v centru města.

Souběžně s pobřežím vede korzo a cyklostezka od Klajpedy do Lotyšska; budete překvapeni nápaditostí místních aranžérů. Kolonáda je střediskem palanžské zábavy - s bary, kavárnami, hotely, obchody a všudypřítomnými půjčovnami kol a všeho, co lze řídit. Ústí u fontány se sochami delfínů a mola, na které jsou všichni místní obyvatelé velmi pyšní, dřevěného mostu 100 let starého a 400 metrů dlouhého.

Balt je mělký, a protože Palanga není přístavem, most umožňuje připlouvat lodím co nejblíže k pevnině. Je to nejznámějším symbolem Palangy, jen obtížně budete hledat suvenýr, na kterém není zachyceno. Pláže jsou vybaveny mnoha atrakcemi pro děti i dospělé.

Budete-li si chtít odpočinout od ruchu a zábavy, vydejte se do botanického parku plného bujné zeleně. Ohromí vás jeho rozloha, skoro puntičkářská úprava, pro Litvu typická čistota.

Park o rozloze 110 hektarů se rozkládá kolem paláce Tyszkiewiczovy rodiny z 19. století. Zahrady byly navrženy francouzským architektem E. Andrém a francouzský styl na vás opravdu dýchne. Rozlehlý klasicistní palác dnes propůjčuje prostory Muzeu jantaru  vystavujícímu okolo 20 tisíc exemplářů medově zbarveného baltského zlata.

Z Klajpedy do Palangy dojedete za necelou čtvrt hodinku, během krátké cesty vaší pozornosti jistě neujdou desítky větrných elektráren využívající pro výrobu elektrické energie nejdostupnější litevský přírodní zdroj – vítr. Palanga se pyšní i novým moderním letištěm. Bohužel, přímé spojení s českými destinacemi zatím chybí.

Reklama

Výběr článků

Načítám