Hlavní obsah

Lidé jsou připraveni bránit plzeňský Dům kultury vlastními těly

Novinky, Jakub Sobek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kontroverzní demolice plzeňského Domu kultury a ještě kontroverznější stavba obchodního domu Corso na Denisově nábřeží má další pokračování. Lidé všech věkových kategorií jsou ochotni demolici zabránit "vlastními těly".

Foto: Jakub Sobek

Dům kultury na Denisově nábřeží, o nějž se vede spor.

Článek

Kauza okolo bourání Domu kultury se řeší již více než rok. Na počátku celého sporu stál technický náměstek Petr Rund, který v rozhovoru s MF Dnes loni v dubnu prohlásil, že se bude konat veřejná architektonická soutěž, která rozhodne, co bude stát na místě 24 let starého Domu kultury. Nic takového se však nekonalo - podle vyjádření radnice a zastupitelů proto, že na plnohodnotnou veřejnou soutěž není dostatek času. Odpůrci nového obchodního centra v tom však vidí podezřelé tahanice v pozadí.

„Už jsou připraveny stroje, které konstrukci rovnou nadrtí a tato hmota se znovu použije do základů, takže té zeminy nebude tolik,” řekl zástupce společnosti Amadeus Jan Petřík počátkem listopadu novinářům o přípravě demolice. Firma Amadeus vlastní pozemek, na němž stojí Dům kultury a chce na jeho místě postavit multifunkční centrum CORSO/Aréna.

Chystané demolici se však mnozí chtějí postavit čelem. "Horníčkovo divadlo bylo nelegálně ničeno už v červnu a pokračovalo se přes prázdniny. Před týdnem byly v celém objektu Domu kultury zase zničeny schody... Dělají tyto kroky obyvatelům města Plzně přímo před nosem, ale ti si tuto drzost již nechtějí nechat líbit," sdělilo v e-mailu novinářům jedno z hnutí, bojujících proti stavbě nového obchodního domu, Umění je OBRANA.

"Kulturák je plný azbestu, a proto nelze stavbu jen tak zbořit. Amadeus (který objekt vlastní) na to však nebere ohled a hodlá riskovat zdraví obyvatel Plzně," obvinilo hnutí pražskou firmu. Právní zástupce firmy Amadeus uvedl, že se v budově žádný azbest nenachází. "Máme vyjádření z roku 1995, že tu žádný azbest není, a potvrdila to i společnost APB (stavební firma, jež má na starost likvidaci Domu kultury),” připomíná Jan Piskáček.

Tato odpověď se však odpůrcům boření příliš nelíbí a poukazují na účelovou manipulaci s fakty. "Pokud skutečně dojde k boření, které je z našeho hlediska nelegální a nebezpečné, jsme rozhodnuti začít blokádu celého místa a vlastními těly bránit Dům kultury," dodalo Umění je OBRANA na závěr s tím, že již mnoho lidí přislíbilo potencionální účast na chystaném protestu. Ten  podle slov hnutí odstartuje ve chvíli, kdy bude finálně vydáno povolení k demolici Kulturního domu.

Připomeňme, že stavební úřad právě v této době projednává schvalování chystané demolice, a také to, že proti novému obchodnímu domu Corso bojuje hned několik sdružení a hnutí, která před nedávnem napadla zprávu o vlivu na životní prostředí, v níž byla podle mnohých řada chyb.

Martin Marek vede petici, která bojuje za vyhlášení referenda ohledně prostoru mezi ulicemi Americká, Denisovo nábřeží a Sirkova. "Žádáme, aby o výstavbě obchodního domu Corso rozhodli občané Plzně, nikoliv pouze zastupitelé," dodal a připomněl, že petiční akce bude trvat do té doby, než se nasbírá 13 500 podpisů.

"Právě se šplháme k 8 tisícům, takže jsme už v druhé polovině," sdělil Marek s tím, že podporu lze vyjádřit nejen podpisem, nýbrž i "šířením informací na facebooku".  http://www.facebook.com/event.php?eid=213897402014230#!/referendumplzen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám