Hlavní obsah

Liberecký šampionát ve speciálních tancích zná své vítěze

Novinky, Lenka Hatlapatková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osm titulů mistrů České republiky a dva tituly vítězů celorepublikového kola si z mistrovství ČR ve speciálních párových tancích, které proběhlo o víkendu 8. až 10. června v Liberci, odváželi tanečníci chomutovské taneční školy Stardance.

Foto: Petr Krupička
Článek

Osm mistrovských titulů vybojovali také tanečníci TK Cross Dance Kolín, a to čtyři s malými skupinami a čtyři s formacemi. Šest zlatých medailí putovalo do turnovské taneční školy TaPš Ilma, pět do jilemnického tanečního studia Paul Dance a čtyři do ostravského klubu K+K Labyrint. Tři tituly si vytančili také svěřenci Tanečního klubu Martiny Bartuschkové, po dvou zlatých medailí si vybojovaly i kluby Akcent Ostrava, TK Pierro Forte Ostrava a Enliven Centre a titulem mistra ČR se mohou pyšnit i tanečníci TK Luna Louny, Angeles Dance Group a TŠ při Holos Centru v Opavě.

Taková je bilance nových mistrů České republiky ve speciálních tancích, kteří si první místa museli vybojovat ve velké konkurenci. Do libereckého centra Babylon se totiž o víkendu sjelo více než tisíc nejlepších tanečníků v těchto disciplínách z celé země. Ti zde v rámci soutěže Dance Life Tour 2012 bojovali nejen o tituly mistrů České republiky, ale zároveň o nominace na mistrovství světa v latino show a special couple dance, které proběhne počátkem listopadu také v Liberci, a to již počtvrté.

Soutěžilo se zde především v  populárních a moderních párových tancích jako například salsa, bachata, merengue nebo argentinské tango a v disciplínách, které používají techniku těchto tanců. Diváci mohli vidět celkem 30 disciplín zaměřených právě na latino tance a tance jim podobné.

„Nejkvalitnějšími disciplínami určitě byla párová salsa, bachata a latino show, což je efektní show zpracování určitého tance nebo tématu,“ popsala soutěž Lenka Jiráňová z tanečního klubu Enliven Centre Česká Lípa, který šampionát pořádat poprvé. „Naše škola se již několik let věnuje latino tancům, především latino show, a to od dětských věkových kategorií až po seniorské,“ dodává vedoucí tohoto klubu, k jehož největším soupeřům patří ostravský K+K labyrint a chomutovský Stardance. „S těmito kluby se utkáváme i na mezinárodních soutěžích, kde se nám v loňském roce podařilo vybojovat stříbro na světovém šampionátu v Liberci a titul vicemistra světa v kategorii Master Showcase.“

Vítěze mistrovství České republiky a samozřejmě několik dalších tanečníků v pořadí čeká nominace na mezinárodní soutěže. Jen v letošním tanečním roce, který je stejný jako školní rok, se uskuteční čtyři mezinárodní soutěže IDO (International Dance Organization), kde čeští reprezentanti mohou bojovat o tituly mistrů světa, Evropy a vítězů světového poháru.

„České taneční skupiny jsou na těchto mezinárodních soutěžích doslova na špičce, a to zejména ve formačních disciplínách a disciplínách latino show, odkud pravidelně vozí tituly mistrů světa. Z tohoto pohledu můžeme dokonce říci, že jsme jednou ze zemí, která udává těmto disciplínám směr,“ uvedl Jiří Paulů, předseda poroty této soutěže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám