Hlavní obsah

Liberec opět přivítá příznivce Bohemia Jazz Festu

Novinky, Jana Vančatová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prázdniny jsou v plném proudu, již druhým rokem si nejen Liberečané mohou užívat kulturního programu Léta na náměstí. Téměř každý den je na náměstí před historickou budovou radnice připraven pestrý program napříč kulturními žánry. Top událostí tohoto týdne je dnešní již tradiční Bohemia Jazz Fest.

Foto: Jana Vančatová

Loňský festival Bohemia Jazz Fest zavítal do Liberce již po čtvrté.

Článek

Ve čtvrtek 13. července bude Liberec opět hostit jazzový festival Bohemia Jazz Fest. Festival v roce 2005 založil uznávaný jazzový kytarista českého původu Rudy Linka, se záměrem zpopularizovat u nás špičkový světový jazz. Od roku 2010 se na historických náměstích českých měst schází milovníci open-air jamování, počet fanoušků Bohemia Jazz Festu se pomalu přibližuje k hranici sta tisíc. Liberec svátek českých jazzmanů bude hostit již po páté.

V tomto roce Bohemia Jazz Fest zavítá pouze do šesti českých měst. Po předloňské návštěvě jednoho z největších současných hudebních géniů Billa Frisella z USA se v Liberci vloni představil Jasper Blom Quartet (Nizozemsko) a kvartet Niogi (Izrael). Vystoupení Harold Lopez-Nussa Tria (Kuba)  v čele s vynikajícím mladým kubánským pianistou H. L. Nussou pak bylo skutečným vrcholem večera. I přes vytrvalý déšť se zaplněné náměstí výborně bavilo, karibský temperament byl onou pověstnou „třešničkou na dortu“ hudebního večera.

Na koho se mohou diváci těšit letos? V 17.30 vystoupí PABLO HELD PIANO TRIO (SRN) - přední německé jazzové uskupení; na něj dále naváže v 19 hodin MACIEJ FORTUNA TRIO (Polsko), jehož repertoár je zejména směsicí silných rytmů, funky groooves a elektronické hudby.

A opět skutečná lahůdka na závěr –  od 20.30 vystoupí THE BAD PLUS (USA) - hrající sofistikovaný současný jazz a svěží originální verze skladeb od Nirvany, Radiohead, Davida Bowieho a dalších rockových hvězd. Akustické trio, které hraje jako elektrická kapela porušující všechna pravidla, hraje jeden z nejchytřejších a nejživějších jazzů na planetě.

Tradičně je vstup na festival také díky podpoře Statutárního města Liberce i Libereckého kraje zdarma. Předpověď slibuje příjemné počasí, a tak neváhejte a přijďte si užít vynikající atmosféru špičkových jazzových umělců.

Reklama

Výběr článků

Načítám