Hlavní obsah

Lezecko-boulderingové centrum TendonBlok Ostrava otevřelo další areál

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 22. ledna v 15 hodin byla otevřena nová přístavba lezecko-boulderingové stěny, která sídlí v centru Ostravy-Vítkovic v sadu Jožky Jabůrkové. Hlavním partnerem centra je firma LANEX a. s. (zn. TENDON). Dalšími partnery jsou statutární město Ostrava a RockPoint, a. s.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava. Lezecko - boulderingové centrum TendonBlok. Nová část. 22.1.2016

Článek

Činnost centra TendonBlok Ostrava a spolku BLOK Centrum, z. s. byla zahájena v roce 2009, kdy se podařilo najít prostor v domku stojícím v krásném sadu Jožky Jabůrkové v Ostravě-Vítkovicích. Dům prošel rekonstrukcí a od té doby tu provozují boulderingovou stěnu o rozloze 240 metrů čtverečních.

Činnost centra se rozšiřovala. Zájemců přibývalo a tak začala být současná boulderingová stěna malá. Proto bylo rozhodnuto o přístavbě další lezecké moderní stěny o rozloze 250 metrů čtverečních. 

Tato stěna byla otevřena v pátek 22. ledna za přítomnosti senátora, poslance a především špičkového horolezce Ing. Leopolda Sulovského, který se stal prvním Čechem, který 17. května 1991 vystoupil na Mount Everest. Otevření se také zúčastnil místostarosta Městského obvodu Ostrava-Vítkovice Mgr. Petr Kutěj a Eva Wiedermanová s firmy LANEX, a. s.

„Samozřejmě tuto bouldrovku využívám pro svůj trénink, když pak vyrážím někam, kde je nutné obnovit své technické schopnosti. Jsem strašně rád, že se manželé Gendovi rozhodli stěnu rozšířit, protože tato možnost tady byla. Snažili  jsme se s kolegy ze sportovní komise na Magistrátu města Ostravy být té stavbě trochu nápomocni, což se nám podařilo, a výsledek stojí za to. Určitě se tím zvýší i zájem dětí a mladých lidí o sport,” konstatoval Leopold Sulovský

Hlavním impulsem k rozšíření lezecko-boulderingové stěny byl stále se zvyšující zájem o lezecký sport převážně ze strany dětí a mladých lidí, kterým se TendonBlok Ostrava věnuje už řadu let pod vedení předsedkyně spolku BLOK Centrum, z. s. Mgr. Alexandry Gendové a Mgr. Milana Gendy.  

Dětský lezecký oddíl, který u TendonBloku existuje už 5. rokem, má dnes 70 dětí a právě díky zvětšenému prostoru může být počet jeho členů zdvojnásoben.

V TendonBlok centru si může lezení vyzkoušet každý sám nebo pod vedením zkušených instruktorů. Lezecko-boulderingové centrum TendonBlok pravidelně pořádá lezecké závody místního i republikového významu nebo organizuje přednášky a projekce známých osobností z oblasti sportovního lezení i horolezectví.

V rámci programu "Blok pro všechny - lezením proti kriminalitě", který je podporován statutárním městem Ostrava, propaguje TendonBlok lezení také mezi dětmi z výchovných ústavů, nízkoprahových center a také mezi žáky základních a středních škol, kteří centrum navštěvují  v rámci hodin tělesné výchovy.

Pro pokročilé lezce a horolezce se v sadu Jožky Jabůrkové tyčí desetimetrová lezecká stěna, kterou spolek BLOK Centrum také provozuje, zajišťuje revize, jištění, prohlídky doplňování chytů a nabízí instruktážní činnost. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám