Hlavní obsah

Lezecká stěna v Dolní oblasti Vítkovice začala sloužit veřejnosti

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Dolní oblasti Vítkovice byla v pátek 23. října v pravé poledne otevřena v oblasti bývalého dolu Hlubina, dnešní Národní kulturní památky, nová špičkově vybavená lezecká stěna Tendon Hlubina. Od 16 hodin tu probíhá lezecká soutěž a bude následovat další program.

Foto: Josef Zajíc

Slavnostní otevření lezecké stěny Tendon Hlubina v Ostravě. 23.10.2015

Článek

Hned vedle stojící těžní věže v bývalém dole Hlubina, v objektu bývalé strojovny, vybudovali zástupci firmy M - Group výšky s.r.o spolu s firmou Lanex, a.s. a Singing Rock s.r.o. špičkově vybavenou lezeckou stěnu, která nese název Tendon Hlubina.

Stěna je rozprostřena v bývalé hale a zabírá 1000 metrů čtverečních plochy. „Nejvyšší výska je 20,6 metru, jsou připraveny lehčí pasáže, stěna pro děti s žíněnkami, ale také těžší trasy s převisy a náročnými cestami,” informoval Jiří Štencl, jeden z členů společnosti M - Group výšky s.r.o.

„Na tomto prostranství lezecké stěny může v jediné chvíli lézt 46 dvojic. Je připraveno 136 lezeckých linií s různými kombinacemi lezení. Bude záležet na tom, jestli poleze začátečník, nebo špičkový lezec,” dodal další člen firmy M - Group výšky s.r.o. Mgr. Ondřej Marynčák.

Lezecká stěna bude ode dneška otevřena od 8 do 23 hodin. Zájemcům budou zapůjčená lana a další potřebné vybavení. Firma Saltic, s.r.o. je připravena lezeckou obuv zapůjčit začátečníkům, a pokud jim obuv bude vyhovovat, budou si moci "lezky" zakoupit. Nechybí zde ani občerstvení a sociální zařízení.

„Jsme rádi, že jsme se do výstavby lezecké stěny, pravděpodobně největší v okolních krajích, mohli přidat k firmě M - Group výšky s.r.o. a podílet se na konečném projektu a otevření. Stěna se bude jmenovat Tendon Hlubina, což je další partner tohoto projektu. To, že sem budou lidé chodit, budou používat, lana a další zařízení k lezení je velmi dobrá propagace jak pro Tendon, tak pro  Singing Rock s.r.o a pro Lanex, a.s.,” sdělil Rudol Gregořica, výkonný ředitel a předseda představenstva Lanex a.s., jednatel firmy Singing Rock s.r.o.

„Ten projekt ze strany Lanex a.s. respektivě Singing Rock s.r.o. má i druhou  fázi, kterou budeme v následujících dnech a týdnech připravovat. To znamená vybudování  tréninkového polygonu pro pracovníky ve výškách, policii, hasiče, telekomunikace a tak dále. Ono to tak k tomu patří, že mnozí lidé ve volném čase lezou v přírodě či na umělých stěnách, jejich pracovní prostředí je ve výškách - záchranáři a podobně.  Tento polygon už bude ne volnočasová aktivita, ale spíše aktivita byznysu spojená s našimi produkty,” dodal Rudol Gregořica.

Po přestřižení pásky a uvedením lezecké stěny do chodu se k projektu vyjádřil Ing. Petr Koudela, výkonný ředitel DOV, zájmového sdružení právnických osob: „Otevření lezecké stěny nám zapadá do celkové koncepce. Věříme, že to obohatí program v Dolní oblasti Vítkovice a Hlubině, že kromě umělců zde budou i sportovci. Je to již druhá aktivita soukromých osob, které do oblasti investují. Takže po Jaromíru Nohavicovi a jeho Heligonce jsou zde i ti, kteří zprovoznili dnešním dnem lezeckou stěnu.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám