Hlavní obsah

Letní shakespearovské slavnosti na Špilberku nabídnou sedmnáct představení

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční brněnský divadelní festival Letní shakespearovské slavnosti se pomalu blíží. Letos to bude již 16. ročník a uskuteční se od 20. července do 13. srpna. Na programu je šest her a celkem sedmnáct představení.

Foto: Jiří Smutný

Herci Naďa Konvalinková a Martin Sláma (vpravo).

Článek

Premiérou bude Romeo a Julie v režii dvojice SKUTR - Martina Kukučky a Lukáše Trpišovského. Jako Julie se představí Tereza Voříšková, jako Romeo Jan Sklenář, Monteka si zahraje Martin Sláma, Montekovou Dana Batulková a chůvu Naďa Konvalinková.

Ve hře Mnoho povyku pro nic se v rolích Puškvorce a Šťovíčka objeví Petr Čtvrtníček a Leoš Noha. Ve Zkrocení zlé ženy se představí Tatiana Vilhelmová a Roman Zach. Z Ostravy přichází komedie Jak se vám líbí. Diváci uvidí i Sen noci svatojánské s Davidem Prachařem a Vandou Hybnerovou. Na závěr, jak už je v posledních letech zvykem, to budou Veselé paničky windsorské v režii Jiřího Menzela se Simonou Stašovou a Bolkem Polívkou.

Z úterní tiskové konference vyplynulo, že se diváci mají opět na co těšit. Už první hra slibuje pozoruhodnou novinku. Jak uvedl ředitel festivalu Michal Rychlý, klasická balkonová scéna bude tentokrát bez balkonu. Naďa Konvalinková, která hraje v Romeovi a Julii chůvu, si zase poprvé v životě odřekla svoje obvyklé letní volno. „Poprvé dávám všanc své prázdniny,“ uvedla a na vysvětlenou dodala: „Role v Romeovi a Julii se neodmítá.“ Na Špilberku si zahraje poprvé v životě a podle svých slov se na to moc těší.

Začátky představení jsou vždy o půl deváté večer a vstupenky se začnou prodávat 18. května. Ty zbývající budou k dispozici dvě hodiny před představením na místě, ale spoléhat na to se nedoporučuje. Většinou totiž bývá vyprodáno, byť je na hradním nádvoří k dispozici celkem 1100 míst.

Reklama

Výběr článků

Načítám