Hlavní obsah

Letní filmovou školu v Uherském Hradišti zpestří divadlo

Novinky, Veronika Jurčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci doprovodného programu největšího nesoutěžního filmového festivalu v zemi vystoupí Dejvické divadlo, Městské divadlo Zlín, divadlo U stolu Brno, Cirkus Mlejn nebo třeba Tramtarie Olomouc. Letní filmová škola se v Uherském hradišti koná od 25. července do 2. srpna a letošní ročník je jubilejní čtyřicátý.

Foto: Zdeněk Němec

Marta Bačíková a Tomáš David - gangsterský pár ze zběsilé road movie Kabaret Astragal Městského divadla Zlín.

Článek

Dejvické divadlo vystoupí v historii LFŠ poprvé a odehraje kontroverzní Ucpanej systém.

„Hra na motivy knihy Irvina Welsche Acid House je bezesporu nejsprostší inscenací v historii Dejvického divadla. Stejnojmenný film bude také uveden v programu LFŠ a po projekci bude následovat diskuze se členy Dejvického divadla na téma rozdílnosti divadelní a filmové adaptace," uvedla mluvčí filmové přehlídky Eva Blažková. 

V hlavních rolích diváci uvidí Ivana Trojana, Miroslava Krobota, Jaroslava Plesla a další. Ucpanej systém získal Cenu Alfréda Radoka za nejlepší inscenaci roku 2012.

Dráždivý příběh mladé delikventky a jejího přítele Kabaret Astragal přiveze Městské divadlo Zlín. Slibuje zběsilou milostnou jízdu životem, s živou hudbou a nespoutaným herectvím. Inscenace diváky zavede do Francie 60. let mezi lapky, vězně, zloděje a prostitutky, do prostředí, které hlavní hrdinku obklopovalo.

„Albertine Sarrazinová své autobiografické romány psala ve vězení, ve kterém strávila takřka deset let svého kratičkého života. Ve Francii se z jejích knih staly bestsellery, nejenom pro to, jak upřímně dokázala o svých zážitcích psát, ale také pro jejich nespornou literární kvalitu,“ říká o titulu dramaturg Vladimír Fekar.

„Jedná se o autentický příběh o velmi spontánní ženě, která si dokáže užívat života naplno a ke které musí pocítit sympatie snad každý, přestože se neustále pohybuje na hraně zákona. A mnohdy i za ní,“ dodal.

Režisérka Anna Petrželková má na kontě několik nominací na Cenu Alfréda Radoka.

Videoukázku z Kabaretu Astragal si můžete pustit zde.

Hra Jedlíci čokolády uznávaného dramatika s olomouckými uměleckými kořeny Davida Drábka by se dala žánrově označit jako loserovská lovestory. Na "filmovce" ji představí divadlo Tramtarie Olomouc.

Hlavními hrdiny příběhu jsou tři sestry žijící v domě po rodičích. První je agorafobička a již měsíce neopustila domov, druhá je díky své velkolepé nadváze upoutána na lůžko a třetí se zvládá starat o všechny a všechno kromě sebe. Jejich protihráči jsou tři muži – potenciální partneři. Jsou to všechno lidé, kterým se v životě nedaří, a to už tak dlouho, že téměř ztratili naději na změnu. Zachránit by je už mohl jedině zázrak. A jelikož jsou Jedlíci čokolády tak trošku pohádkou pro dospělé, ten zázrak přijde, a jmenuje se láska. Černo-romantická komedie byla oceněna Nadací Alfréda Radoka jako Česká hra roku 2011.

Podrobný divadelní program 40. Letní filmové školy najdete zde.  

Vstupenky jsou k dispozici v akreditačním systému na webu LFŠ a od 1. července i na informacích v Uherském Hradišti. 

LFŠ každoročně navštěvují tisíce diváků (v posledních letech vždy kolem 5000 návštěvníků). Filmy jsou promítány v sedmi sálech a dvou letních kinech rozmístěných po celém Uherském Hradišti. Pořádá ji Asociace českých filmových klubů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám