Hlavní obsah

Lesy kolem Loučeně zvou (nejen) na houbařský výlet

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokud ještě v Polabí nepřišly mrazy, můžeme si udělat houbařský výlet do lesů kolem Loučeně. Člověk nemusí být zkušený mykolog, aby v tomto požehnaném houbařském podzimu našel krásné hříbky, podborováky a řadu dalších jedlých hub.

Foto: Jan Řehounek

Empírový fürstenberský pomník s andělem.

Článek

A i kdybyste nenašli nic, odměnou vám bude krásná příroda probarvená od zlaté po temně červenou.

Nedaleko Loučeně najdete také romantické místo zvané Boží voda. To podle studánky, jejíž voda je zázračně léčivá. Po letošním suchém roku ale bohužel neteče. Zato u přilehlého rybníčka se v napadaném listí skví empírové pomníky, které stojí za pozornost.

Na malém návrší západně od rybníčka stojí, orámován půlkruhem dubů pomník ve tvaru antického sloupu s helmou nahoře, podle ní zvaný Helma. Připomíná vojenské zásluhy generála Karla Boromea Fürstenberka, bratra majitele loučeňského panství Karla Egona Fürstenberka, v bitvě u Hüningenu v listopadu 1796.

Když generál Fürstenberk v roce 1799 padl v bitvě u Stockachu, nechala vdova Eliška, rozená Thurn-Taxis, postavit u lesního rybníčka další pomník – s fürstenberským erbem na urně a postavou truchlícího anděla.

Toto místo se zvláštní atmosférou navštěvoval rád Bedřich Smetana při svých procházkách po lesích v okolí Jabkenic. Navštěvovaným místem je i dnes.

Při červeně značené turistické cestě odtud k Loučeni stojí uprostřed lesa bývalá myslivna Loučeňka. Původně se jednalo o altán Gloriet, který dal za účelem odpočinku lovců či při procházkách panstva postavit uprostřed Jabkenické obory v letech 1803 - 1804 jabkenický lesmistr František Borgiáš Jungmann.

Půvabné místo s rybníčkem a okrasnou zahradou si oblíbili vlastníci panství – Fűrstenberkové i Thurn-Taxisové. Když se Jabkenická obora, sahající až k Loučeni, zmenšila jen na část jabkenickou, byl Gloriet přeměněn na myslivnu.

Nyní, v soukromých rukách, byl historický objekt včetně okrasné zahrady s rybníčkem citlivě zrekonstruován.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám