Hlavní obsah

Lesní ateliér Kuba je v Kersku už pětadvacet let

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již čtvrt století nabízí svoje služby a pohostinné prostory Lesní ateliér Kuba v Kersku.

Foto: Jan Řehounek

Lesní ateliér Kuba

Článek

Keramik Bronislav Kuba, rodák z Beskyd, si v roce 1992 postavil rodinný dům s keramickou dílnou. Vedle ní měl malou prodejničku, která však velmi záhy přestala stačit velkému zájmu. Proto v roce 1996 vybudoval v podkroví nové prodejní prostory a původní prodejnu změnil na galerii.

V ní od té doby Broňa Kuba s manželkou Janou uspořádali dvě stovky autorských výstav českých malířů, sochařů, keramiků, fotografů. Vystřídali se zde takoví kumštýři jako Olbram Zoubek, Adolf  Born, Oldřich Kulhánek, Iva Hüttnerová, Jiří Suchý, Karel Franta, Vladimír Komárek, Ema Srncová, Karel Kestner…

Kromě toho se tu konají každoročně tematické vánoční a velikonoční prodejní výstavy v duchu folklorních tradic. Z lidových tvůrců, kteří se na nich prezentovali, lze jmenovat například Kornelii Němečkovou (vystřihovánky), Dagmar Kratochvilovou (majolika), Vlastu Mikundovou (obrázky na skle), Františka Janoška (dřevořezby), Světlanu Tivkovou (vizovické pečivo), Zdenu Kristovou (batika) a další.

Nelze zapomenout ani na domácího Bronislava Kubu, který ve své keramice vychází rovněž z lidových kořenů.

Nemalou úlohu hraje Lesní ateliér Kuba v popularizaci a uchování odkazu spisovatele Bohumila Hrabala, který strávil v Kersku velkou část svého života a Kersko mu bylo významnou literární inspirací. Není náhodou, že na zahradě Lesního ateliéru se každoročně v květnu koná setkání Hrabalovo Kersko.

I když je Lesní ateliér zdánlivě ztracen v lese, vzdálen od obydlených aglomerací, přece si ho lidé našli a ve velké míře navštěvují. Právě klidná atmosféra Kerska, podpořená i věhlasem Slavností sněženek, sem lidi láká. A pak i pohádkově krásné výrobky lidových řemeslníků, kteří sem za Broňou Kubou přijíždějí svoje umění předvádět, jsou lákadlem pro děti i dospělé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám