Hlavní obsah

Lenka Bednářová háčkuje české dějiny, zvládla i Zemana a Schwarzenberga

Novinky, Leona Roháčková

Lenka Bednářová z Nové Bystřice má zvláštního koníčka. Háčkuje totiž dějiny. Její dílo je k vidění v expozici Zlaté české ručičky Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově. Kromě lovců mamutů a dalších postav zde najdete i nejnovější přírůstky v podobě dvou hlavních prezidentských kandidátů.

Foto: Muzeum kuriozit a rekordů Pelhřimov

Lenka Bednářová se háčkem umí ohánět přímo rekordně

Článek

S háčkem a přízí tráví Lenka Bednářová, která jinak pracuje ve strojírenství, denně dvě až tři hodiny. Vede i originální blog na internetu, kde nabízí spoustu návodů k háčkování. Své figurky tvoří z hlavy pouze pomocí klasických krátkých a dlouhých sloupků. Přitom je na první pohled poznat, koho ztvárňují.

"Háčkované dějiny vznikly hlavně proto, že jsem chtěla potěšit manželovu maminku, která učí dějepis. Jí se to zalíbilo a chtěla toho udělat víc," říká Lenka Bednářová.

Na původní dějiny, které tvořilo 85 lidí a 24 zvířat, spotřebovala přes 18 kilometrů příze a přibližně čtvrt metráku výplně z dámských punčocháčů. Věnovala tomu také více než 700 hodin.

Lenka vytvořila nástin kompletních dějin zemí českých. Najdeme tady nejen lovce mamutů, ale i Kelty, Germány, praotce Čecha, Cyrila a Metoděje, Žižku, samozřejmě Karla IV., Rudolfa II., ale také magistra Kellyho, Franze Josefa, Marii Terezii. V sekci, která se blíží k současnosti, je prezident Tomáš Garrigue Masaryk, připomíná i smutnější novodobější části českých dějin včetně německé okupace, totality. Jsou tady i prezidenti Václav Havel a Václav Klaus s tenisovou raketou. Jeden z posledních výjevů je věnován globalizaci - Boj s terorismem reprezentují americký prezident Obama a Usáma bin Ládin.

Postaviček ale stále přibývá. Jsou veliké od 17 do 25 centimetrů a výroba jedné trvá i několik hodin. Těmi posledními jsou oba kandidáti na prezidenta - Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg.

Lenka Bednářová v současné době pokračuje pracemi na Noemově arše, pak se chce věnovat háčkování pohádkových postaviček. Její háčkované dějiny, na kterách pracovala přibližně dva roky, jsou zapsány do České knihy rekordů. "Chtěla jsem dokázat, že háčkování není jen pro babičky,“ řekla autorka, která popisy své práce vydala i knižně.

Expozice Zlaté české ručičky Muzea rekordů a kuriozit Pelhřimov si klade za cíl upozorňovat na dovednost, nápaditost a rukodělnou zručnost českých lidí – a to i v méně obvyklých oborech. "Chceme, aby lidi inspirovala k vlastním počinům, boji proti letargii a počítačovému využívání volného času,“ uvedla Radka Kotková, která má expozici na starosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám