Hlavní obsah

Lékaři ve znojemské nemocnici vyzkoušeli nový navigační systém v ortopedii

Novinky, Petra Veselá

Na Ortopedicko-traumatologickém oddělení znojemské nemocnice v úterý 16. června vyzkoušeli ortopedové nový navigační systém při totální endoprotéze dvou kolen. Systém použili ihned po Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně, která ho vyzkoušela v pondělí.

Foto: Petra Veselá

Operační tým prof. Harta

Článek

Navigační systém má za úkol zejména optimalizovat pozici jednotlivých částí kloubní náhrady. Pomáhá operatérovi zpřesnit pozici resekčních šablon v průběhu operací totálních endoprotéz. Během výkonu umožňuje provádět intraoperativní měření mechanické osy končetiny a stavu postranních vazů. Na základě těchto informací lze optimalizovat pozici implantátu u pacienta ještě před aplikací samotné náhrady.

Nový navigační systému umožňuje přesné „usazení“ obou částí kloubní náhrady a dokonalé obnovení osy končetiny. Dosud je v rámci střední Evropy používán pouze v Německu a Francii, v ČR byl použit poprvé v pondělí ve FNUSA, den poté v Nemocnici Znojmo.

„V posledních letech na našem pracovišti kombinujeme navigaci s tzv. kinematickou technikou implantace náhrad, čímž se snažíme přiblížit se náhradou co nejvíce biomechanice zdravého kolenního kloubu. Biomechanika náhrady je zásadní pro spokojenost pacienta po operaci,“ sdělil Radek Hart, primář Ortopedicko-traumatologického oddělení Nemocnice Znojmo.

Systém představuje unikátní kombinaci hardwaru, softwaru a nástrojů. Díky jednomu „univerzálnímu“ nástroji se také významně zjednodušuje navigační proces a snižuje se počet ostatních užívaných nástrojů.

„Největší výhodou nového navigačního systému je, že systém umožňuje kinematické hodnocení biomechaniky kolenního kloubu před operací a po implantaci náhrady, zejména s ohledem na rotace holenní kosti,“ doplnil Radek Hart. Je známo, že celosvětově každý pátý operovaný pacient není s kolenní náhradou zcela spokojen.

„Navigacemi se naši ortopedi zabývají od samého začátku jejich vývoje na přelomu tisíciletí, tedy více než dvacet let. Biomechanikou kolena se tým profesora Harta zabývá dlouhodobě. V nedávné době získal i mezinárodní granty, výsledky znojemské ortopedie jsou publikovány nejen v českých, ale také zahraničních periodicích. Jsem rád, že znojemská nemocnice mohla za pomoci zcela nového navigačního systému provést rovnou dvě výměny kolenního kloubu,“ uzavřel Martin Pavlík, ředitel Nemocnice Znojmo.

Reklama

Výběr článků

Načítám