Hlavní obsah

Lékaři ostravské nemocnice přijmou zájemce o vyšetření znamének ve Stanu proti melanomu

Novinky, Lenka Hatlapatková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypravíte-li se v úterý 13. května v čase od 10 do 17 hodin do Avion Shopping Parku Ostrava, můžete si ve speciální mobilní vyšetřovací ambulanci kožního oddělení Fakultní nemocnice Ostrava nechat vyšetřit svá nestandardně se chovající znaménka.

Foto: Jiří Zerzoň
Článek

V rámci 8. ročníku ostravské fáze akce Stan proti melanomu, která má jako součást celoevropské kampaně dermatologů upozornit na nebezpečí výskytu rakoviny kůže a apelovat na důslednou prevenci, se Fakultní nemocnice Ostrava objeví v tomto obchodním centru už počtvrté.

„Melanom day pořádáme v naší nemocnici již několik let,“ informoval Tomáš Oborný, tiskový mluvčí nemocnice a zároveň jeden z hlavních organizátorů akce. „Chceme oslovit především lidi, kteří by možná do běžné ambulance ani nepřišli, případně by dorazili zcela jistě později, což je v případě těchto nemocí vždy nebezpečné.“

V roce 2013 si během Dne melanomu nechalo vyšetřit kůži 620 lidí, z toho více než 400 žen, zhruba o polovinu méně mužů a přes 40 dětí. Specialisté kožního oddělení FNO je v ostravském Avion Shopping Parku vyšetřili v mobilních ordinacích během osmi hodin.

„V rámci loňského Dne melanomu bylo diagnostikováno 26 atypických névů a 10 bazaliomů," uvedl Tomáš Oborný. Že podobné preventivní akce mají smysl, potvrdila i primářka kožního oddělení fakultní nemocnice Yvetta Vantuchová. „V posledních letech pozorujeme posun v tom, že lidé chodí na kontroly a mnohé nádory kůže se nám tak podaří zachytit v úplných počátcích,“ řekla primářka s tím, že v těchto případech mají pacienti velkou šanci na vyléčení.

Loni bylo během dne melanomu v ČR vyšetřeno 3031 osob, podezření na melanom bylo vysloveno u 50 osob a u dvou z nich se melanom histopatologickým vyšetřením potvrdil. Bazocelulární karcinom byl nalezen u 5 osob, spinocelulární rovněž u 5 osob.               

Reklama

Výběr článků

Načítám