Hlavní obsah

Legendární saxofonista Maceo Parker představí v plzeňské Měšťanské besedě své nové album

Novinky, Hana Kulawiaková

Světová legenda funku, americký saxofonista Maceo Parker před čtyřmi lety roztančil vyprodaný Velký sál Měšťanské besedy v Plzni. Letos oslavil 75. narozeniny a vydal nové album It’s All About Love. Už zítra se Maceo do Plzně vrací, aby tu opět předvedl svoji šlapající show.

Foto: Měšťanská beseda Plzeň s.r.o.

Maceo Parker před čtyřmi lety ve vyprodané Měšťanské besedě v Plzni

Článek

Maceo Parker se narodil na svátek sv. Valentýna roku 1943. Letos v únoru, kdy oslavil 75. narozeniny, vydal své nejnovější album It’s All About Love. Není náhodou, že každá ze skladeb na albu má v názvu slovo láska.

„Díváte se na zprávy a vidíte, jaké hrůzy se dějí všude kolem. Říkám, že na světě není dostatek lásky,“ vysvětluje Maceo. „A tak jsem se rozhodl, že musím lásku šířit.“ Napříč novými skladbami zní jeho zvučný soulový hlas a svižný, optimistický saxofon ve funky aranžích.

Americký saxofonista, považovaný za jednoho z nejlepších na světě, se naplno věnuje muzice už více než 50 let. Hrál po boku nejvýznamnějších hudebníků 20. století, se svojí kapelou dokáže odehrát přes 250 koncertů ročně a dodnes tvoří vlastní hudbu.

Narodil se jako druhý ze tří synů rodině z chudých poměrů v Severní Karolíně, kde žije dodnes. Už od dětství ho bavila hudba. Když asi v 6 letech uslyšel hrát pochodovou kapelu, uchvátil ho její zvuk natolik, že ihned věděl, že to je ono. A vybral si saxofon.

S bratry hrajícími na trombon a bicí a sestřenicí na trumpetu založili v 50. letech kapelu. Postupně začali vystupovat v klubech za peníze, kterými přispívali na domácnost svým rodičům. Už v té době Maceo věděl, že chce hrát tak, aby se lidé dobře bavili. Chtěl rozveselit jejich životy. „Dobrý koncert vás vezme pryč od každodenních problémů,“ říká. A tak fungují jeho koncerty dodnes.

Pak přišel přelomový rok 1964, kdy Macea a jeho bratra Melvina pozval do své kapely sám James Brown. Maceo s ním hrál dalších 30 let. Spolupracoval i s řadou dalších známých hudebníků, například s Princem, Georgem Clintonem nebo Red Hot Chili Peppers.

Od 90. let koncertuje se svou vlastní kapelou. Od té doby pravidelně jezdí i do České republiky, kde si Maceo Parker získal spoustu fanoušků a jeho koncerty bývají vyprodané. Ten letošní a jediný v Čechách bude už

15. listopadu od 20 hodin v Měšťanské besedě v Plzni.

Vstupenky na koncert jsou v prodeji na www.mestanska-beseda.cz, www.plzenskavstupenka.cz nebo www.ticketmaster.cz. Slevu 20 procent na vstupenku ke stání lze získat po předložení zakoupené vstupenky na koncert klavíristy Chicka Corey (14. 11. 2018). Slevu lze uplatnit na předprodejním místě (náměstí Republiky 41, Plzeň nebo Měšťanská beseda, Kopeckého sady 13, Plzeň).

Reklama

Výběr článků

Načítám