Hlavní obsah

Legendární historické motorky Harley-Davidson poprvé ve Zlíně

Novinky, Kateřina Martykánová

O tom, že Harley-Davidson nejsou jen motorky, ale životní styl, se mohou od pátku 8. července přesvědčit návštěvníci zlínského Zlatého jablka. Na dva týdny zde bude vystaveno dvanáct originálních nablýskaných "mašin". Nejstarší z nich je už 93 let a dodnes je plně funkční.

Foto: Zlaté jablko

"Rolls Royce" mezi motocykly. Indian Power Plus je se svými 93 roky nestarším motocyklem expozice, který je navzdory svému věku stále pojízdný.

Článek

Od pátku 8. července mohou Zlíňané obdivovat motocykly legendární americké značky Harley-Davidson. Exponáty opatřené popisky s jejich historií a parametry budou vystaveny ve všech patrech Zlatého jablka, a to až do 22. července.

K vidění zde budou skutečné skvosty, které se mohou pochlubit hned několika nej. Například Indian Power Plus vyrobený v roce 1918, nazývaný rolls-roysem mezi motorkami, který je nejstarším, největším a nejtěžším vystaveným exponátem. K nejdražším pak patří nádherný a do detailů propracovaný hasičský Harley Fire-Bike z roku 1974, jehož hodnota přesahuje 1 250 000 Kč. Nechybí ale ani ukázky klasických cestovních, policejních a vojenských strojů opředených zajímavou historií.

„Výstava mapuje více než sto let existence legendární americké továrny na výrobu motocyklů a návštěvníci si mohou prohlédnout stroje z různých časových období i stylů," uvádí ředitel OZC Zlaté jablko Jiří Kratochvíl.

Dvanáct vzácných „kousků“ pochází ze soukromé sbírky největšího evropského sběratele – Rakušana Maxe Knalla, který se své vášni věnuje již řadu let a motorky udržuje v perfektním technickém stavu. „Díky péči pana Knalla stroje nejen výborně vypadají, ale jsou také všechny dodnes pojízdné“ dodává ředitel centra.

Reklama

Výběr článků

Načítám