Hlavní obsah

Legendární cestovatel Miloslav Stingl pokřtil svou novou knihu

Novinky, Lenka Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 23. října v Paláci knih Luxor v Praze byl vzácným hostem legendární cestovatel Dr. Miloslav Stingl, který představil svoji novou knihu Vúdú, zombie a karnevaly.

Foto: Lenka Žáčková

Dr. Miloslav Stingl s kmotrou Terezou Kostkovou

Článek

Miloslav Stingl, žijící legenda cestopisné literatury, nás tentokrát zavádí do Nového světa mezi stále záhadnou a pozoruhodnou skupinu afroamerických obyvatel kontinentální Latinské Ameriky a ostrovů v Karibském moři.

Vydáme se do Venezuely, Brazílie a zejména na četné ostrovy Antil – na Haiti, Kubu, Bahamy, Jamajku, Bermudy a mnohé další. Autor líčí poutavým a zároveň přehledným způsobem fascinující dějiny a kulturu Afroameričanů. Černoši přišli do Nového světa poprvé před pěti stoletími.

Křest knihy Miloslava Stingla Vúdú, zombie a karnevaly byl společenskou událostí. Autor tradičně vtipkoval na téma knihy a také na vlastní adresu. Krásnou větu a pravdivou větu pronesla kmotra Tereza Kostková, která řekla: „Dlouho jsem neseděla vedle takového mladíka, jako jste vy, pane doktore.“ A měla pravdu.

Duší nestárnoucí emeritní profesor JUDr. et PhDr. Miloslav Stingl (nar. 19. prosince 1930 v Bílině), etnograf a spisovatel patří mezi nejvýznamnější české cestovatele. Na cestách strávil bez několika týdnů dvacet let. Mnohokrát se osobně setkal s několika desítkami domorodých kultur, především s tichomořskými etniky.

Navštívil kolem sto padesáti zemí. Své zážitky si nenechal jen pro sebe a za to mu patří velký dík. Za velice kuriózních podmínek z české strany byl v totalitní době zvolen čestným náčelníkem amerických indiánů kmene Kikapú.  

Miloslav Stingl patří k věrným a již pěknou řádku let je rád, jak sám říká, že se o něj stará nakladatelství Jota, které mu přichystalo malé překvapení v podobě edice igelitových tašek STINGLOVEK, které neodmyslitelně k jeho životu patří. Miloslav Stingl patří nejpřekládanějším českým autorům, jeho knihy vyšly v mnoha jazycích v celkovém nákladu, jenž přesáhl několik miliónů. 

Související témata:

Výběr článků

Načítám