Hlavní obsah

Laureátem Kocianovy houslové soutěže se stal desetiletý Kanaďan

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Závěrečným koncertem mezinárodního soutěžního orchestru se sólistou Pavlem Šporclem, patronem soutěže, a vítězi jednotlivých věkových kategorií KHS včetně nového laureáta Kocianovy houslové soutěže (KHS) 2018, byl v sobotu 12. května v Roškotově divadle v Ústí nad Orlicí ukončen 60. ročník této kulturní akce.

Foto: Stanislava Dvořáková

Od úterý 8. do pátku 11. května probíhaly soutěže čtyř věkových kategorií mladých houslistů, nově obohacené o dětskou porotu.

Článek

Vítězem kategorie nejmladších dětí i hlavním laureátem se stal desetiletý Emrik Revermann z Kanady.

KHS je nejstarší soutěží svého druhu v Evropě, pořádá se od roku 1965. Díky vysoké umělecké kvalitě patří mezi nejvýznamnější soutěže na světě.

V letošním roce se přihlásilo 22 houslistů ze všech koutů České republiky a dalších 40 ze Slovenska, Rakouska, Německa, Španělska, Belgie, Švédska, Ruska, Estonska, Litvy, Bulharska, Srbska, Černé Hory, Turecka, Mongolska, Číny, Kanady a USA.

Nakonec do druhého kola postoupilo ve II. kategorii 14 soutěžících, ve III. kategorii 12 a ve IV. kategorii devět. Jednokolové soutěže I. kategorie do 10 let se účastnilo 17 dětí.

Málo českých nejmladších soutěžících

Sedmičlenná odborná porota byla letos složená výhradně z bývalých českých laureátů KHS v čele s Pavlem Hůlou. Novinkou byla pětičlenná dětská porota věkově odpovídající každé kategorii.

Z pohledu poroty byla úroveň celkem dobrá, vítězové jednotlivých kategorií hráli velmi obtížné kompozice s vědomím, že klíčový faktor úspěchu je v dokonalém technickém zvládnutí.

Zklamáním byl nízký počet soutěžích z ČR v I. kategorii, pouze tři proti sedmi z Mongolska, jejichž úroveň české děti překonala. Vynikající výkony podali v této kategorii zejména Emrik Revermann z Kanady, ale ve III. kategorii i Daniel Matejča z ČR. Naopak ve IV. kategorii chyběla výrazná osobnost, tudíž hlavní cena udělena nebyla.

Odbornost i umělecký dojem

Vyrovnání odbornosti a – sportovní terminologií řečeno – uměleckého dojmu přinesla dětská porota, kdy její první ceny se nekryly s vyjádřením odborné poroty. Pro soutěžící byly tak povzbuzením, kdy nižší technickou dovednost nahradilo jejich charizma ve vizuálním podání a procítěném přednesu od srdce.

Tyto laické poroty zaujala hlavně v I. kategorii soutěžící z Turecka jako víla s bílými květy ve vlasech, ve IV. kategorii Španělka s ohnivým přednesem a šestnáctiletá ústecká Hana Jasanská, nyní již studentka olomoucké konzervatoře, s výraznou radostí ze hry. Toto její vystoupení bylo bohužel zároveň vzhledem k věku jejím rozloučením s KHS i ústeckou veřejností.

Výsledky I. kategorie: 1. cena Emrik Revermann z Kanady, pro kterého bylo vítězství velkým překvapením a skromně se hned snažil ukrýt v řadě, 2. cena Teo Gertler ze Slovenska a 3. cena Khanui Erdenebat z Mongolska, kteří výkonem výrazně předčili další soutěžící s udělením čestných uznání.

Výsledky II. kategorie: 1. cena Milan Kostelenec z Liberce a Jan Novák z Mladé Boleslavi, 2. cena Harry Dai Liang ze Švédska, 3. cena Vilém Jirsa z Náchoda, Slavina Emilova Teneva z Bulharska a Alžběta Dusová také z ČR, udělena byla i čtyři čestná uznání.

Výsledky III. kategorie: 1. cena Daniel Matejča z Liberce, 2. cena Theodore Kim z Belgie, 3. cena Andrej Balaž ze Srbska, Iva Marinova z Bulharska a Emujin Enkhbaatar z Mongolska, dále tři čestná uznání.

Výsledky IV. kategorie: 1. cena nebyla udělena. 2. cena David Hernych z Praha a Slovák Ivan Virág z Bratislavy, 3. cena Paula Sastre ze Španělska a Natálie Toperczerová z Prahy, rovněž čtyři čestná uznání.

Do sálu plného napětí bylo pak oznámeno jméno nového laureáta, desetiletého Emrika Revermanna, který si vítězství zasloužil za v jeho věku téměř profesionální podání Bruchova koncertu.

Předáním cen, včetně Martině Hájkové za klavírní doprovod, letošní KHS skončila.

Reklama

Výběr článků

Načítám