Hlavní obsah

Laureátem Ceny Arnošta Lustiga za rok 2013 je Bedřich Utitz

Novinky, Lenka Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Válečný veterán a zakladatel exilového nakladatelství Index Bedřich Utitz převzal v pátek 11. dubna v Rezidenci primátora hlavního města Prahy z rukou předsedy vlády České republiky Bohuslava Sobotky Cenu Arnošta Lustiga za rok 2013.

Foto: Milan Mosna

Bedřich Utitz - Laureát Ceny Arnošta Lustiga 2013

Článek

Bedřich Utitz letos oslaví své 94. narozeniny a pohled na jeho život zrcadlí dějiny přelomového dvacátého století. Vždy bojoval za svobodu slova i národa a z to byl důvod k opakované emigraci.

Jako novinář a dlouholetý redaktor působil v Československém rozhlasu a aktivně se zapojil do událostí Pražského jara. Jeho životní příběh naplňuje zároveň hodnoty, které jsou kritériem pro udělení Ceny – Odvaha a Statečnost, Lidskost a Spravedlnost.

Česko-izraelské smíšené obchodní komora v roce 2011 založila Cenu Arnošta Lustiga v rámci podpory jeho odkazu. Její současný president JUDr. Pavel Smutný k letošnímu udělení řekl: „Po biskupu Václavu Malém a Kamile Moučkové přichází Bedřich Utitz a uzavírá významnou triádu laureátů. Děje se tak v momentě, kdy jsme diskutovali, zda by nebylo dobré přemýšlet o hrdinech 21. století. V takové situaci se objevilo jméno Bedřicha Utitze. A já jsem tuto volbu přivítal s radostí. Uvědomme si, že k nám v osobnostech, jako je Bedřich Utitz, velmi silně promlouvá 20. století a jeho hodnoty. Naší snahou je najít aspoň náznak odpovědi na otázku, co musíme následovat, abychom se hrdinům, jako je Bedřich Utitz, alespoň přiblížili.“

„Na dnešní generaci leží obrovská tíha zodpovědnosti zajistit, aby se tragédie 20. století už nikdy neopakovaly. A teď nemyslím jen války a koncentrační tábory, ale také tu nízkou hodnotu slušnosti a dobrých mravů. Tady máme ještě moc co dohánět. Teď je přeci jenom lepší zřízení, lepší život, ale na druhé straně máme staré i nové neřesti, které nám neumožňují být hrdí na tuto republiku tak, jak by si za své dějiny, za svou minulost zasloužila,“ reagoval osobním poselstvím Bedřich Utitz.  

K hrdinství jen poznamenává: „Myslím, že hrdinství se neprojevuje jen v činnosti, která je nebezpečná, při které riskujete život.“

Bedřich Utitz se narodil 20. listopadu 1920 ve Vídni, v české židovské rodině, odkud se rodina přestěhovala do Prahy, aby v roce 1939, ještě před okupací německou armádou, unikla v rámci komerčního transportu Černá růže do Palestiny. Bedřich Utitz se v Palestině přihlásil do československé zahraniční armády a s 200. protiletadlovým plukem se účastnil obrany Tobruku, poté s oddílem protitankových kanónů obléhání Dunkerque. V lednu 1945 byl zajat.

V srpnu 1968 se aktivně podílel na svobodném, nezkresleném vysílání Československého rozhlasu, ale již v říjnu 1968 mu byla důrazně doporučena emigrace.  V Německu spoluzaložil (s Adolfem Müllerem) samizdatové nakladatelství Index a své působení v něm označil za nejužitečnější činnost ve svém profesionálním životě. Do Prahy se natrvalo vrátil až v roce 2005.

Laureáta Ceny každoročně vybírá Výbor Ceny Arnošta Lustiga složený ze čtrnácti osobností české kultury, politiky a vědy. Předsedou Výboru Ceny je lékař a profesor Jan Pirk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám