Hlavní obsah

Kysané zelí a nakládané okurky v hlavní roli

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen inspirací na zajímavé zpestření jídelníčku, ale také nabídkou na posílení organismu o domácí zdroj vitamínů bude Zeliáda a okurkiáda, která o víkendu proběhne v Ekologickém centru Keithe Morrise v Dobrém na Rychnovsku.

Foto: A Rocha (archiv)

Zeliáda a okurkiáda v Ekologickém centru Keithe Morrise v Dobrém na Rychnovsku.

Článek

V období, kdy všude kolem nás číhají bacily chřipky, spousta lidí kýchá, smrká a kašle, přichází ke slovu prevence, jejíž nezbytnou součástí jsou vitamíny. A tak, jakoby na zavolanou, pořádá křesťanská organizace A Rocha soutěž o nejlepší domácí nakládané okurky a především kysané zelí v osobitých nebo klasických nálevech.

Zeliáda a okurkiáda se uskuteční 15. února od 10 do 14 hodin v Ekologickém centru Keithe Morrise v Dobrém a zváni k účasti jsou nejen ti, kteří přivezou svůj vlastní výrobek, ale také všichni milovníci zelí, okurek i dobré zábavy.    

Tři dny před akcí bylo do soutěže přihlášeno již 33 „výrobců“ těchto, tolik oblíbených doplňků masa na našich talířích. Pořadatelé připomínají, že jak nakládané okurky, tak kysané zelí se do soutěže přijímají v klasických zavařovacích sklenicích o objemu 0,7 litru a zároveň dodávají, že vzorky jsou z pochopitelných důvodů nevratné.

V každé kategorii budou vyhlášeny tři nejlepší či spíše nejchutnější výrobky a jejich zhotovitelé obdrží opravdu stylové ceny - prozradit předem lze fakt, že se jim zcela jistě budou hodit už v letošní okurkové sezóně.    

Organizátoři avizují dokonce zahraniční účast. V rámci projektu Spolu pro lidi a přírodu se totiž Zeliády a okurkiády zúčastní také dvacet zástupců polského města Radkow.  

Jana Poláčková, členka pořadatelského týmu ještě doplnila: „Nakoupili jsme 40 kg klobásek, budou opečené se zelím. Všichni se také těšíme na písničkáře Petra Bischofa a jeho vlastní texty orientované na zelí. Jeden moc hezký refrén si zazpíváme společně.“ 

A z této ukázky zhudebněných veršů: Radostně když nakládáme květy polí  - zelný list, krásnější nad orchideje – tulipán si zkuste sníst... je patrné, že smysl pro humor Petru Bischofovi rozhodně neschází.    

Součástí programu bude také průvodní slovo o významu, původu a prospěšnosti kysaného zelí, které je velikým zdrojem vitamínů, navíc posiluje imunitu, má protizánětlivé, protibakteriální a regenerační účinky.    

Reklama

Výběr článků

Načítám