Hlavní obsah

Kýbl akademické krve motivuje k celoživotnímu dárcovství

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 13. dubna se na chebské transfúzní stanici uskutečnil již 44. Kýbl akademické krve, tradiční studentská akce chebské části Fakulty ekonomické Západočeské univerzity v Plzni a Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy Cheb.

Foto: Západočeská univerzita v Plzni

Darovat krev přišli i tentokrát nejen studenti, ale také absolventi fakulty.

Článek

Darovat krev přišli i tentokrát nejen studenti, ale také absolventi fakulty.

Kýbl akademické krve je aktivitou, kterou lze označit jako startovací. Přivádí k dobrovolnému dárcovství krve mladé muže a ženy, kteří by o tom jinak nepřemýšleli, nebo by k tomu nenašli odvahu.

„Potěšující je fakt, že bývalí absolventi, kteří s darováním začali právě na Kýblu krve, darují i nadále, i když na jiných transfúzních stanicích v České republice,” uvedla organizátorka akce, studentka Klára Jechová, která rovněž patří k pravidelným dárcům. 

„Z důvodu navazujícího studia v Plzni jsem začala darovat krev v rámci jiné akce – Univerzitního upíra. V únoru jsem darovala krev již podesáté, přičemž do pomyslného chebského kýblu krve jsem přispěla osmkrát,” dodala Jechová. Chebská aktivita má tedy pozitivní dopady po celé republice. 

„Tyto dlouhodobé efekty akce vyvažují občasné propady v počtu účastníků, ať už je to například kvůli jarním atakům alergií, které ve svém aktivním stádiu patří mezi důvody, proč darovat nelze, nebo jednoduše díky menšímu zájmu studentů,” řekl další z organizátorů akce, vyučující Jan Tlučhoř.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám