Hlavní obsah

Kvůli africkému moru nainstaluje Zlínský kraj u silnic pachové ohradníky

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejpozději do konce tohoto týdne bude v oblasti zamořené africkým morem prasat na území Zlínského kraje instalováno 10 000 až 12 000 pachových ohradníků.

Foto: Zlínský kraj

Pachové ohradníky.

Článek

„Ohradníky budou umístěny u silnic kolem zamořené oblasti v okrese Zlín a měly by zabránit, aby se prasata dostávala mimo zamořené pásmo ven a šířila nákazu dále. Na jejich instalaci se domluvili zástupci krajské veterinární správy a Zlínského kraje,“ informovala v pondělí 17. července krajská tisková mluvčí Renata Janečková.

„V úterý budeme jednat se specializovanými firmami, které pachové ohradníky nabízejí. Předpokládáme, že ve středu firmu vybereme a v pátek může začít instalace,“ řekla Margita Balaštíková, krajská radní odpovědná za oblast životního prostředí a zemědělství.

Ohradníky budou instalovány okolo silnice v délce asi 50 kilometrů, která vede z Lukova do Fryštáku, přes Zlín, Lípu, Veselou, Slušovice a Hrobice.

Pachové ohradníky se již několik let úspěšně používají kolem silnic k tomu, aby pomáhaly primárně eliminovat střety zvěře s motorovými vozidly. Použitá aplikovaná pěna obsahuje směs pachů spáleniště, predátorů a člověka, což na zvířata působí odpudivě a těmto místům se tak raději vyhýbají. „Od tohoto opatření si slibujeme to, že ohradníky zabrání migraci prasat a tím i dalšímu šíření moru,“ doplnila radní Balaštíková.

Předpokládané finanční nároky představují 250 až 300 tisíc korun, které uhradí Ministerstvo zemědělství ČR. V souvislosti s výskytem afrického moru prasat Státní veterinární správa ve spolupráci s ministerstvem zemědělství již vydala nařízení s cílem zabránit šíření nákazy. Nařízen je intenzivní celoroční lov přemnožených divokých prasat na celém území České republiky. 

„Ve vytyčené oblasti přiléhající k tzv. zóně zamoření, tedy okresu Zlín, však platí úplný zákaz odlovu divokých prasat. Případný lov divočáků v oblasti výskytu nákazy totiž zvyšuje nebezpečí jejího rychlého přenosu, protože vyplašená zvěř by mohla zaběhnout do větší vzdálenosti. V zamořené oblasti se také výrazně zpřísnila pravidla pro domácí chovy prasat,“ vysvětlila krajská tisková mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám