Hlavní obsah

Kuttnerova kaplička stojí pod vrchem, který místo pokladu ukrýval víno

Novinky, Karel Kýr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po levé straně silnice z Bohdanče do Pardubic (v lázeňském parku) stojí kaplička. Pověst vypráví, že na kopci nad ní bývala tvrz, kterou založili majitelé zboží, páni z Cimburka. O této tvrzi se později vyprávělo, že v ní byl ukryt poklad držitelů této tvrze.

Foto: Karel Kýr

Kuttnerova kaplička

Článek

Mnozí uvěřili a vždy na Květnou neděli chodili na to místo kopat. Ale nacházeli jen cihly a kamení. Otec někdejšího bohdanečského purkmistra Jana Kuttnera tam také kopal. Nalezly se prý přitom jen hluboké sklepy a v nich staré víno. Je docela možné, že v těchto místech bývala v minulosti vinice.

Na levé straně silnice do Pardubic stávala na kopečku kaplička Nanebevzetí Panny Marie. V roce 1794 ji rozstříleli vojáci. Tehdejší purkmistr Josef Šinták žádal vrchnost o zajištění opravy, ale nedošlo k ní. Teprve začátkem 19. století nechal postavit novou mariánskou kapličku na svůj náklad purkmistr Jan František Kuttner. Je to dnešní Kuttnerova kaplička. Na místo původní kapličky postavil v roce 1819 kamenný kříž.

Uvniř kapličky je sádrová replika původní sošky Panenky Marie náhradou za zcizenou památkou sošku Panny Marie lurdské. Poblíž Kuttnerovy kapličky byla studánka, která měla zázračnou moc. Dnes je, bohužel, vyschlá.

Možná jste v rádiu poslouchali rozhovor s prof. ing. Františkem Vejražkou, prorektorem ČVUT. Pan profesor vzpomínal na svého dědečka, který byl skvělým lékařem a také alternativní léčitelem, za kterým jezdili lidé nejen z celé republiky, ale taky z Německa či Chorvatska.

A právě vodu z tého studánky považoval tento podivuhodný lékař za zázračnou. Když sám onemocněl španělskou chřipkou, ochrnul, ale měl štěstí, že své nasbírané zkušenosti předal své ženě. Ta podle jeho pokynů léčila dál a je prý známo, že dokonce přišila a vyléčila hlavu skaplovanou od mlátičky.

Při návštěvě Lázní Bohdaneč zpočátku nebudete vědět kam dříve. Tolik je tam zajímavostí. Podívat se na Opatovický kanál, využít cyklostezek... Zpočátku bych doporučoval pětikilometrovou naučnou stezku Gočárův okruh. Seznámí vás s předními pamětihodnostmi těchto lázní. Patří mezi ně již zmiňovaná Kuttnerova kaplička. A jsem přesvědčen, že se budete do Lázní Bohdaneč a jeho okolí vracet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám