Hlavní obsah

Kunovské léto roztančí více než 600 dětí

Novinky, Renáta Polišenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět dnů plných folkloru, více než 600 účinkujících a téměř 30 pořadů s mezinárodní účastí - na to všechno se mohou těšit návštěvníci 24. Kunovského léta, které proběhne ve dnech 14. až 18. června na území uherskohradišťského souměstí - v Kunovicích, Uherském Hradišti a ve Starém Městě.

Foto: Renáta Polišenská

Kunovské léto

Článek

Letošní 24. ročník festivalu nabídne téměř tři desítky pořadů, kde vystoupí děti ze Slovinska, Bosny, Slovenska, Gruzie, Bulharska, Ukrajiny, ale i z různých koutů Zlínského kraje, ze Slovácka, Valašska a Luhačovického Zálesí.

Pestrobarevné kroje se roztančí v pestré nabídce programů. „Jako každoročně zahájí Kunovské léto středeční Mezinárodní řezbářské sympozium v Kunovicích, letos věnované zásadnímu tématu - Rodina. Ve čtvrtek ožije Uherské Hradiště. Dopoledne se představí na Masarykově náměstí hosté ze zahraničí, odpoledne projde historickým centrem krojovaný průvod všech vystupujících, aby se pak na náměstí mohli všichni představit v plné kráse zdejším divákům a návštěvníkům festivalu. V pátek dopoledne bude možné opět sledovat vystoupení souborů v centru Uherského Hradiště, tentokrát obohacené o školu tanců i o další doprovodný program pro mateřské a základní školy,” informovala ředitelka festivalu PhDr. Romana Habartová.

„V průběhu dne se budou učit tradiční tance také obyvatelé denního stacionáře z Domova Senior Otrokovice, kam soubory už léta zajíždějí potěšit svým uměním. V rámci večerního muzicírování se v pátek v Areálu Jízdy králů v Kunovicích představí vynikající dětská cimbálová muzika Pramének ze ZUŠ Uherský Ostroh, cimbálová muzika Radošov z Veselí nad Moravou a s premiérovým pořadem Z mesta do mesta přijede špičkový bratislavský soubor Technik Bratislava,“ uvedla Romana Habartová.

Národní přehlídka dětských verbířů se uskuteční v sobotu dopoledne v rámci Svatojánského jarmarku lidových řemesel na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti.

Odpolední program se odehraje v Areálu Jízdy králů v Kunovicích, kde se mohou malí i velcí návštěvníci těšit na soutěžní pořad choreografií, poté na Pohádkové operky v podání Dětského kočovného divadla z Kyjova, řemeslné dílničky v duchu tradic našich předků nebo také Minifestival mezinárodní gastronomie, kde bude možné ochutnat nejen tradiční slováckou kuchyni, ale i kuchyni zahraničních hostů festivalu.

Podium v rámci Večerního muzicírování ovládnou nadějné hvězdy českého showbyznysu Ella, Adam Mišík s kapelou a Julián Záhorovský s kapelou Sabrage. Sobotní program zakončí oblíbená Country Folk kapela Kanonýři.

„Nedělní mší svatou za festivalové děti s následujícím Koncertem duchovní hudby v kunovickém kostele sv. Petra a Pavla vstoupí pětidenní folklorní maraton do svého finále. Odpolední průvod přivede od radnice všechny krojované účastníky a diváky do Areálu Jízdy králů, kde proběhne vernisáž Řezbářského sympozia a závěrečný galaprogram Rodina je grunt! Posledním programem letošního 24. ročníku Kunovského léta bude Loučení, kde budou vyhlášeny výsledky všech soutěží s předáním ocenění,” dodala Romana Habartová.

Mezinárodní dětský folklorní festival Kunovské léto je od roku 2005 členem CIOFF, Mezinárodní rady organizátorů folklorních festivalů a lidového umění, a řadí se tak mezi jeden z nejvýznamnějších dětských festivalů, a to nejen v České republice, ale i ve světě vedle festivalů např. v Argentině, Malajsii, Peru, na Novém Zélandu či v USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám