Hlavní obsah

Krušnohorská krajka vystavuje v Karlových Varech

Novinky, Vladimír Uhlíř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava krajkových košíčků vyrobených členkami občanského sdružení Krušnohorská krajka byla v karlovarské krajské knihovně zahájena v pondělí 5. prosince vernisáží.

Foto: Vladimír Uhlíř

Zahájení výstavy Košíčky krajkové

Článek

Vernisáž byla na programu do 17 hodin v kavárně Krajské knihovny v Karlových Varech-Dvorech.

Občanské sdružení Krušnohorská krajka (www.krajka.eu), které výstavu košíčků z ručně tkaných krajek pořádá, vzniklo v roce 2006 ze znovuzrozeného zájmu o mistrovské dovednosti krušnohorských krajkářek. Ty se do té doby scházely jen neformálně.

Výstavu zahájila Jitka Svobodová z Krajské knihovny Karlovy Vary. Slovo pak předala Marii Vránové, programové vedoucí Krušnohorské krajky. Tato paní učitelka v letech 1988 až 1992 absolvovala kurzy paličkování u Ivy Proškové (www.palickovani.cz) ve Vzdělávacím spolku uměleckých řemesel a nyní své zkušenosti a dovednosti již mnoho let předává dál.

Občanské sdružení Krušnohorská krajka postupně založilo své sekce v celém Krušnohoří – v Chebu, Kraslicích, Sokolově, Nejdku, Ostrově, Karlových Varech a Chomutově. Partičky paní v důchodu i v produktivním věku se scházejí jednou týdně. Jednou měsíčně se všechny sekce setkávají v Domě dětí a mládeže Karlovy Vary na Čankovské. Jedenkrát ročně uspořádají výstavu krajek.

"Každý rok má výstava jiné téma. Letos jsou to právě košíčky z krajek," vysvětlila Tanja Pačísková, kurátorka výstavy. "Uvidíte tu sedmdesát košíčků krajkových, z toho šedesát šest paličkovaných, čtyři z krajky šité a jeden – ten nejcennější – z krajky frivolitkové. Na jejich tvorbě se podílelo na čtyřicet krajkářek. Za všechny jmenujme alespoň Jarmilu Čepelákovou z Karlových Varů, která tu vystavuje 7 košíčků, a Alenu Váňovou z Chebu, která navrhla několik krajkových vzorů."

Přijďte se na umění krušnohorských krajkářek do kavárny v karlovarské krajské knihovně ve Dvorech podívat, posedět u kávy nebo čaje a odpočinout. Krajka, to není jen paličkování... Výstava košíčků z paličkované, šité a frivolitkové krajky potrvá do 30 prosince. Do zastávky Krajský úřad se dostanete autobusovou linkou MHD číslo 1 a 10 z centrálního stanoviště Karlovy Vary-Tržnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám