Hlavní obsah

Křtem Deníku legionáře odstartovaly na Vltavotýnsku oslavy vzniku ČSR

Novinky, Miroslav Bžoch
Aktualizováno

Slavnostní křest knihy Deník legionáře Františka Boušky Šest let odloučení proběhl za doprovodu „týnské“ části hudební skupiny Epydemye v sobotu v podvečer v Sokolovně v Týně nad Vltavou.

Foto: Miroslav Bžoch

Kmotr knihy plukovník ve výslužbě Ladislav Janouch a autor Ondřej Bouška

Článek

Jedná se o unikátní originál válečného rukopisného deníku přímého účastníka bojů 1. světové války. Ondřej Bouška, autor a prapravnuk zmíněného legionáře, pokřtil tento deník se zástupci města Týna nad Vltavou a s kolegy, kteří se nemalou měrou na knize podíleli společně s ním. Kmotrem knihy se stal plukovník ve výslužbě Ladislav Janouch. Křtu se zúčastnil také Zdeněk Hruška, předseda Československé obce legionářské jednoty Strakonice.

Na tuto akci navázala oslava 50. let výročí obnovení Junáka v Týně nad Vltavou. Vzpomínkový večer, plný audiovizuálních ukázek a vyprávění pamětníků, stylově podkreslilo hudební vystoupení týnské skupiny Vandrband.

Městské centrum kultury a vzdělávání v Týně nad Vltavou chystá k oslavám 100. výročí založení ČSR i mnoho dalších akcí. Komentované prohlídky prvorepublikové architektury ve městě, na které naváže první a svého druhu jedinečný Utajený koncert na Vltavotýnsku. Pro fajnšmekry je připravena projekce francouzského filmu Voyage Autour de la Lune (příběhy města Bordeaux ve víru řeky Garonny).

V polovině října proběhne ve spolupráci s místním muzeem v týnské Sokolovně rozsáhlá výstava na téma Velká válka a lidské osudy, kterou ještě více podtrhne prvorepublikový koncert Od Masaryka až k nám v podání Swing Bandu z Tábora.

S trochu jinou hudbou podpoří stoleté výročí skupina Epydemye se svým koncertem pro Kotlinu, kde zazní mimo jiné všechny písně z alba Kotlina, a to v rozšířené sestavě s hosty.

Ve velkém stylu budou tyto měsíční oslavy zakončeny na konci října, kdy bude v jednom dni odhalena pamětní deska Hynka Jokla, zavzpomínáme na oběti heydrichiády, připomeneme si oběti světových válek a zasadíme pamětní lípu. Na samotný závěr večera je připraven šansonový koncert a slavnostní iluminace.

Reklama

Výběr článků

Načítám