Hlavní obsah

Krosovým během křížem krážem Trutnovskem

Novinky, Táňa Pikartová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trutnov a jeho okolí nabízí krásná místa i pro krosový běh, na americkém kontinentě nazývaný také trail. Je to běh volnou přírodou. Samotná filozofie této formy běhu naplno koresponduje s možnostmi Trutnova a jeho okolí, a to například v městském lesoparku a lese okolo Paradráhy a vrchu Šibeníku.

Foto: Xantipa,eu

Volnost, čisté prostředí přírody, měkké lesní cesty nebo zajímavé skalní útvary mimo dosah civilizace, to na krosovém běhu láká nejvíce.

Článek

Právě volnost, čisté klidné prostředí přírody, měkké lesní cesty nebo zajímavé skalní útvary mimo dosah civilizace a naslouchání zpěvu ptáků jsou tím, co na krosovém běhu láká nejvíce. Krásné prostředí pro běhání je nad sídlištěm Zelená louka – Zámecký vrch, odkud je to coby kamenem dohodil k myslivecké střelnici a chatě Vobešlovka a dělostřelecké tvrzi Stachelberg.

Pokud nechcete běžet až tak daleko, můžete se z hřebenu stočit dolů dříve až před bělidlo v Horním Starém Městě a vrátit se zpět do Trutnova nebo minout Hospodu u Kousala, podběhnout hlavní silnici na Pec pod Sněžkou a po zelené turistické značce vystoupat na Pekelský vrch.

Dále po zelené budete míjet 18-ti jamkové golfové hřiště, které se může chlubit jednou z nejkrásnějších vyhlídek v České republice. Uvidíte Krkonoše s Černou horou v popředí a Sněžkou, lehce v pozadí. Už název rozcestí zelené a modré značky – Nad Hrádečkem – dává tušit, v jakém kraji se nacházíme.

Modrá značka nás provede ještě kolem zříceniny hradu Břečtejn a pak zamíří z kopce dolů k soustavě tří Pekelských rybníků. Modrá značka vede až do Trutnova, pokud se chcete vrátit do Horního Starého Města nebo na Zelenou louku, máte dvě volby: buď se vydáte po silnici, ale asfalt není zrovna příjemný povrch pro běh, anebo se vydáte po modré a na první křižovatce odbočíte doleva po neznačené cestě. Ta vás dovede k hlavní silnici na Pec pod Sněžkou, tu přeběhnete, podběhnete a jste doma.

Závody v okolí Trutnova

Pro ty, kteří jsou už zkušenými běžci, máme pár tipů na zajímavé běžecké závody v okolí Trutnova. Jedním z nich je Rubenczal – horský běžecký závod, jehož první ročník se uskutečnil teprve loni, ale o to větší měl mezi účastníky ohlas.

Závod, který vás provede Krkonošským národním parkem, konkrétně z Portašových bud na Černou horu a zpět, nemá za cíl z vás vytáhnout jen nadlidské výkony, ale jeho motto vychází z jeho názvu. Jedná se o mytologické ztvárnění Krakonoše jako ducha hor, proto také motto závodu Poznej svého ducha!.

Rubenczal je jedním z nejstarších, ne-li vůbec nejstarším dokladem existence legend o Krakonošovi. Znázornění se objevilo roku 1561 na nejstarší mapě Slezska, o sto let dříve, než legendy dosáhly evropské popularity. Autorem mapy je vzdělaný humanista, vratislavský kartograf a matematik Martin Helwig.

Krosový běh je normálním během. Nehledejte v tom nějakou vědu, je to jen běh, jen si u toho užíváte okolní přírody a ne asfaltu či betonových ulic. Opatrně na kotníky, to je základ. Protože neběžíte po rovném asfaltu, musíte koukat pod nohy, abyste nezakopli o kořen, neuklouzli na blátě či listí, anebo si kotník dokonce nezvrtli. Ale i tato nebezpečí jsou pro tělo přínosem, neboť se samo učí zpevňovat potřebné vazy a šlachy.

Než vyrazíte na krosový běh, zamyslete se nad tím, jak dlouho chcete běžet, a podle toho si rozmyslete, kam vyrazíte. Nebojte se vzít si s sebou turistickou mapu.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám