Hlavní obsah

Kroměříž je připravena i na příchod tuhé zimy

Novinky, Pavel Zrna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud letos přijde tuhá zima, jak slibují meteorologové, Kroměříž by ji měla zvládnout bez větších problémů. Kroměřížské technické služby, které zajišťují údržbu 120 km chodníků a 80 km vozovek, jsou připraveny dostatečnými zásobami materiálu a v pohotovosti je i technika a obslužný personál.

Foto: Pavel Zrna

Část vozového parku Kroměřížských technických služeb.

Článek

V porovnání s loňským rokem zůstává v Kroměříži způsob údržby komunikací beze změn. Znamená to, že se bude opět prioritně sypat štěrkovou drtí a v případě mimořádných situací, jako je náledí, i pomocí soli.

„Na skladě SÚS Kroměřížska máme uloženo 245 tun soli, v areálu Kroměřížských technických služeb 30 tun a ve skladech našeho dodavatele dalších 300 tun, které nám jsou kdykoliv k dispozici. Z inertních materiálů máme na skladě v areálu KTS 150 tun hrubšího drceného kameniva a 65 tun praného drceného kameniva a 120 t těženého jemného kameniva. Dohromady je to 335 tun inertního posypu,“ informoval vedoucí zimní údržby KTS František Obdržálek.

Zimní údržbu Kroměřížské technické služby zajišťují vesměs vlastními silami, pro případ kalamitních situací mají smluvně dohodnuté jak personální, tak i technické posily. „Jako každé zimní období bude ve 24hodinové pohotovosti dispečerská služba a domácí pohotovost osádek vozidel a strojů,“ doplnil František Obdržálek.

Co se týče technického vybavení, zimní údržbu budou zajišťovat 2 silniční sypače, 7 sypačů chodníkových, 2 sněžné frézy na úklid chodníků, 1 traktor a 1 nakladač na nakládku posypů, případně odvážení sněhu v nouzové situaci. Ke stávající technice letos nebylo nutné pořizovat nové stroje, naopak se počítá s navýšením podílu ručních prací, a to zejména na dočišťování chodníků, přechodů pro chodce a zastávek MHD.

Letošní rozpočet na zimní údržbu počítal s částkou 6 miliónů 100 tisíc korun ve městě Kroměříži a 400 tisíc korun v místních částech. Návrh rozpočtu na příští rok je obdobný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám