Hlavní obsah

Krokodýli z Lešné jedou do Maďarska, důvodem je jejich obrovská agresivita

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trojice krokodýlů kubánských opustila ve středu 26. října tropickou halu Yucatan ZOO Lešná a zamířila do speciální krokodýlí instituce v Maďarsku. S chovem těchto zvířat se v Lešné už nadále nepočítá. Důvodem je jejich obrovská agresivita.

Foto: ZOO Lešná

Krokodýli kubánští jsou jedním z nejagresivnějších druhů krokodýlů.

Článek

"Tito chovanci jsou velmi agresivním druhem krokodýlů. Dokonce jsou považováni mezi všemi zhruba 23 druhy za nejagresivnější druh krokodýla, který se chová v lidské péči. A naše zkušenosti to jen potvrzovaly, i když si dovedeme představit, že tímto prohlášením leckoho překvapíme," uvedl ředitel zahrady Roman Horský.

Podle ošetřovatelů krokodýli bedlivě zkoumali a sledovali dění ve svém okolí. Kdykoliv k tomu dostali příležitost, chovali se dominantně, až agresívně dokonce i vůči svým chovatelům, které byli schopni rozeznat i podle obličeje. "To řada zde chovaných zvířat ani neumí a své ošetřovatele víceméně rozeznávají podle charakteristického pracovního oděvu nebo siluety jejich postavy," dodal Horský. Dalším důvodem stěhování velkých plazů byla nutnost chovat je odděleně. 

Aby byl odchyt krokodýlů vůbec možný a chovatelé se nevystavovali přílišnému riziku, museli mimo jiné prostřihnout horní ochranou síť, aby se chytací smyčkou a provazy ke krokodýlům dostali. Při víc než náročném odchytu naštěstí nepřišel nikdo k úrazu.  

Návštěvníky ale záhy potěší pohled na nové obyvatele zahrady, kteří se po nutných úpravách nastěhují do expozice po krokodýlech. "Jde o velice atraktivní druh jihoamerického savce, vydry obrovské. Vysoce ohrožený druh dělá čest svému jménu, dosahuje délky neuvěřitelných 240 centimetrů při váze 34 kilogramů," informoval Roman Horský. Prozatím budou terária obsazena dvojicí aligátorů severoamerických, posledním druhem krokodýla, který ZOO Lešná chová. 

Zoologická zahrada, jejíž součástí je i zámek Lešná, byla otevřena v roce 1948. Na rozloze 52 hektarů dnes chová 1163 zvířat, celkem 211 druhů. 

Reklama

Výběr článků

Načítám