Hlavní obsah

Křižovatka U Koruny v Hradci Králové získala titul Dopravní stavba roku

Novinky, Jana Kittová

Křižovatka U Koruny v Hradci Králové se stala Dopravní stavbou roku v kategorii Silniční a dálniční stavby. Ceny se předávaly 15. června v rámci finálového galavečera v Betlémské kapli v Praze na již 14. ročníku celostátní soutěže Česká dopravní stavba / Technologie / Inovace roku 2016.

Foto: Jana Kittová

Křižovatka U Koruny ve dne

Článek

Vypisovatelem soutěže je Ministerstvo dopravy České republiky. „Z ocenění máme velkou radost. Je to pro nás potvrzení, že se realizace celého projektu povedla a že je dílo vnímáno nejen jako vysoce efektivní a funkční řešení, ale zároveň jako unikátní objekt výtvarné hodnoty,“ říká Petr Smola, generální ředitel stavební společnosti SOVIS CZ, která křižovatku v rámci stavebního konsorcia M – SILNICE a SOVIS CZ postavila.  

Ze 41 přihlášených projektů z celé České republiky jich postoupilo do finále v kategorii Silniční a dálniční stavby celkem 5. Ocenění obdržel z rukou předsedy Poslanecké sněmovny PČR Jana Hamáčka generální ředitel společnosti SOVIS CZ Petr Smola.

„Toto ocenění je nejen pro mě, ale také pro mé kolegy, kteří se na projektu podíleli, symbolickou tečkou za mnohaletým úsilím při přípravě této nekonvenční stavby. Je to také potvrzení mého přesvědčení, že dopravní stavby mají plnit městotvornou funkci a že mají spoluvytvářet významným způsobem veřejný prostor. Dopravní stavby by měly být chápány neoddělitelně jako architektura a inženýrská stavba,“ řekl k ocenění doc. Ing. arch. Patrik Kotas.

Hlavními kritérii pro udělení titulu byly pro 22člennou porotu význam stavby pro bezpečnost v dopravě, originalita řešení, efektivita stavby, snížení dopravně energetické náročnosti, začlenění stavby do krajiny, ohleduplnost k životnímu prostředí a provedení stavby z hlediska uživatele a uživatelského komfortu.

Investorem akce bylo statutární město Hradec Králové. Podle náměstka primátora Jindřicha Vedlicha je v současné době křižovatka kapacitnější a průjezdnější, než byla předtím průsečná, světelně řízená, a to i rezervou 20 procent s výhledem do roku 2032.

„Už jen finálová nominace Koruny je potvrzením, že v Hradci stále vznikají nové kvalitní, funkční a zajímavé stavby," řekl ještě před vyhlášením výsledků primátor Hradce Králové Zdeněk Fink. Denně projede křižovatkou přes 20 000 vozů včetně 1000 autobusů a trolejbusů. 

Křižovatka U Koruny architekta Patrika Kotase byla zprovozněna 1. srpna 2016. Společně se samotnou křižovatkou se revitalizovalo kolem 25 tisíc metrů čtverečních přilehlých ploch a komunikací. Rozpočet celého projektu byl 128 miliónů korun. Stavba byla rozdělena do několika etap tak, aby byl zachován průjezd osobní dopravy a MHD.

Vějíř osmi trolejových pilířů symbolizuje královskou korunu věnného města Hradec Králové a respektuje historický název lokality. Uprostřed stavby je uložena fontána s bazénem, z jejichž trysek v kruhovém směru tryská voda.

„Cíl zvýšení bezpečnosti a plynulosti provozu v kombinaci s atypickou architekturou byl z našeho pohledu zcela naplněn. V neposlední řadě je zde významné snížení nehodovosti v této oblasti. Za hlavní test funkčnosti považuji otevření AUPARKU, které přilákalo tisíce lidí a křižovatka tento nápor bez potíží zvládla," hodnotí funkčnost projektu stavbyvedoucí Miloš Rybár ze společnosti SOVIS CZ.

Reklama

Výběr článků

Načítám