Hlavní obsah

Krásné Pole hostilo tradiční turistické závody

Novinky, Břetislav Boháč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sobotní prosluněné ráno 16. dubna přivítalo na startu tradičního turistického závodu v Ostravě-Krásném Poli skoro 150 děvčat a chlapců z Moravskoslezského kraje, kteří propadli kouzlu netradičního sportovního závodu. Místní turisstický oddíl mládeže TOM Paprsek uspořádal letošní třetí krajský závod.

Foto: Břetislav Boháč

Nad mapou závodu

Článek

Tento outdoorový sportovní závod je terénní běh v délce od 2 do 6 kilometrů, podle věkových kategorií. Trať je vyznačena fáborky.

Na trati bylo umístěno několik kontrolních stanovišť, na nichž bylo nutné splnit konkrétní úkoly bez chyb a co nejrychleji. Jsou to - stavba stanu, odhad vzdálenosti, hod míčkem, plížení, lanová lávka, vázání uzlů, orientace mapy, azimutové úseky, určování dřevin, turistických a topografických značek, poznávání kulturních památek a přírodních zajímavostí. 

Běží se na čas a za nesprávně splněné úkoly jsou trestné minuty, které se připočítávají k času. Všechny kategorie běhají jen jednotlivci. V krajských kolech může startovat ve dvoučlenných hlídkách též tzv. "přípravka" bez rozdílu věku a pohlaví.

Závody mají svůj postupový systém od základních kol po mistrovství republiky a lze v nich získat též titul Mistra sportu. Soutěží se též mezinárodně. Soutěžící jednotlivci získávají pro své oddíly body, vítězné kolektivy mohou získat "Bílý" nebo "Červený pohár".

Počasí minulého týdne přineslo pořadatelům hodně starostí, ale to sobotní  bylo pro závody ideální. Tratě závodu byly umístěny v  lese mezi Krásným Polem a Porubou a splnily požadavky náročnosti.

S podporou vedení Úřadu městského obvodu Krásné Pole a místní základní školy, která nese jméno významné slezské umělkyně Heleny Salichové, se pořadatelům i závodníkům v sobotu vše podařilo. Vítězové postupují do republikových kol a přejeme jim hodně úspěchů. Jeden ze tří těchto závodů se uskuteční v polovině května v Orlové.

Podrobnosti a výsledky jsou na adrese:  http://www.turisticky-zavod.cz/

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám