Hlavní obsah

Kralupský most TGM bude až do léta mimo provoz

Novinky, Martin Tlustý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pondělí 16. března 6:00 hodin bude most TGM přes Vltavu dočasně uzavřen pro veškerou dopravu včetně pěší. Důvodem bude zahájení třetí a čtvrté etapy rekonstrukce průtahu městem Kralupy nad Vltavou na trase krajské silnice II/101, kterou provádějí teplické Vodohospodářské stavby.

Foto: Martin Tlustý

Kralupský most TGM bude až do konce května 2015 pro veškerou dopravu uzavřen. Na našem snímku jej podjíždí švýcarská výletní loď Katharina von Bora.

Článek

Finále představuje právě zahajovaná rekonstrukce celého levobřežního nájezdu na most TGM, která mj. spočívá v instalaci nových svodidel nad Zákolanským potokem, rekonstrukcí křižovatky Na Františku na kruhový objezd. V levobřežním úpatí mostu TGM bude na závěr vyhlouben podchod pro pěší, a to včetně zhotovení přímo do tohoto zaústěné pěší lávky přes Zákolanský potok. Lávka bude mít šířku 4 metry a bude již od počátku pod stálým dohledem bezpečnostních kamer.

Občané a návštěvníci Kralup se následně budou moci přes naplánovanou lávku a podchod dostat vcelku pohodlně k budoucímu Infocentru u bývalého mýtného domku, odkud dále chodník povede zadem kolem nemocnice a který bude ústit do Žižkovy ulice vedoucí přímo k vlakovému nádraží.

Práce na posledních 435 metrech zásadní rekonstrukce kralupské Mostní ulice na levém vltavském břehu vyžadují bezpodmínečné zastavení veškeré dopravy přes Most TGM, který je mj. prvním mostem přes řeku Vltavu na sever od Prahy. Pokud půjde vše dobře, most by měl být pro veškerou dopravu opět otevřen již na konci letošního května.

Oblast budoucího kruhového objezdu Na Františku bude dočasně rozdělena na dva nezávislé sektory a obousměrná doprava v režimu místní dopravní obsluhy zde bude vždy v jednom směru řízena mobilními semafory.

Autobusy MHD směr Veltrusy a dálkové autobusy směr Mělník, Neratovice a Praha budou mít svá odjezdová i příjezdová stání na obou zastávkách před KD Vltava v Lobečku. Mimořádné výlukové jízdní řády si cestující mohou již dnes ve formátu pdf stáhnout na stránkách MěÚ Kralupy www.mestokralupy.eu.

Přes kralupskou lávku souběžnou s mostem TGM půjde nadále chodit pěšky i jezdit na kole. Řidiči těžkých náklaďáků a kamionů mají svoji objízdnou trasu přes Velvary a kolem Veltrus již od podzimu danou. Většina řidičů osobních automobilů však bude uvažovat s podstatně kratší cestou přes Nelahozeves.

Během asfaltování a kompletní výměny všech svodidel v ulici Mostní bude uzavřen pěší přechod u Penny Marketu. Tento bude později znovu obnoven. Dočasně bude možno přecházet vozovku nejblíže až u OD Říp nebo s menším omezením u křižovatky Na Františku.

V případě potřeby návštěvy kralupské nemocnice nebo LDN vozem bude možno tam dojet pohodlně zadem, a to uličkou mezi místním sokolištěm a školou Komenda.

Záchranka, policie i hasiči mají v případě výjezdu právo použít pěší lávky pro průjezd na místo zásahu. Kralupská lávka dokáže totiž unést i několikatunové hasičské auto s nádržemi plnými hasebních prostředků. Pozor, na lávku však nepatří malé ani velké motocykly nebo skútry s benzínovými motory v chodu.

Celá náročná rekonstrukce krajského silničního průtahu Městem Kralupy by se měla předběžně vejít přibližně do částky 33,5 miliónu korun bez DPH, 85 procent nákladů bude financováno z Regionálního operačního programu Střední Čechy. Stavbu podchodu i lávky však uhradí Město Kralupy ze svých prostředků.

Reklama

Výběr článků

Načítám