Hlavní obsah

Královský průvod se opět po roce vydá z Prahy na hrad Karlštejn

Novinky, Zdena Selingerová
Aktualizováno

Sedmý ročník tradiční historické akce, průvodu z Prahy na hrad Karlštejn, přinese řadu novinek - především přesunutí začátku průvodu na pátek 31. května večer, a také nový císařský pár. V rolích císaře Karla IV. a jeho čtvrté manželky Elišky Pomořanské se představí herci David Suchařípa a Iveta Jiříčková.

Foto: Zdena Selingerová

Královský průvod z Prahy na Karlštejn

Článek

Císař Karel IV. (David Suchařípa) vyrazí v doprovodu své manželky Elišky Pomořanské (Iveta Jiříčková), rytířů a dvořanů z Pražského hradu tentokrát už v pátek 31. května večer, a to v 19.30 z katedrály sv. Víta.

Jeho cesta s císařskými klenoty pak povede ulicemi historického centra Prahy na Karlovo náměstí, kde tuto část průvodu zakončí historický program. Na návštěvníky čeká spousta středověké hudby, dobové tance, napínavý rytířský souboj a na závěr dech beroucí ohňová show.

„Zakončením pražské části průvodu na Karlově náměstí chceme více připomenout historickou tradici vystavování císařských korunovačních klenotů. Právě zde, v centru největšího pražského náměstí, totiž stávala kaple Božího těla, kde císař Karel IV. nechával klenoty a další svátostiny vystavovat. Přesnou polohu této kaple doložil nedávný archeologický výzkum,“ uvedla starostka městské části Praha 2 Jana Černochová.  

Průvodu se každoročně účastní na tři sta dobrovolníků v dobových kostýmech. Přidat se může úplně každý - s kostýmem, nebo bez. Kostým si můžete půjčit vlastní, nebo se zaregistrujte na internetových stránkách Královského průvodu www.kralovskypruvod.eu, a my vám ho půjčíme.

Víkendová část programu průvodu (1. – 2. června) se přesune do středních Čech. V sobotu 1. června v 10.00 vyrazí průvod z Chuchle přes Radotín a Černošice do Dobřichovic, odkud se následující den, tedy v neděli 2. června v 9.30 vydá podél Berounky přes Lety, Řevnice, Zadní Třebaň a Hlásnou Třebaň na Karlštejn. Ve všech obcích a městech na trase průvodu je pro návštěvníky akce přichystán bohatý program. Na louce pod Karlštejnem je v neděli připraven celodenní doprovodný program.

Závěrem průvodu bude uložení korunovačních klenotů Karlem IV. a jeho chotí do Kaple sv. Kříže na hradě Karlštejn.

Královský průvod z Prahy na Karlštejn je volně inspirován středověkou tradicí. Císař Karel IV. nechával vždy týden po Velikonocích vystavovat císařské korunovační klenoty a další svátostiny v kapli Božího těla na dnešním Karlově náměstí. Poté byly klenoty navráceny zpět na Karlštejn, kde byly po zbytek roku uloženy v kapli sv. Kříže. A právě návrat klenotů na nejslavnější český hrad je námětem této historické akce.

Přeneste se do středověku a zúčastněte se velkolepé historické podívané.  Královský průvod z Prahy na Karlštejn 2013 se letos koná od pátku 31. května do neděle 2. června. Přijďte se pozdravit s císařem Karlem IV. a jeho chotí!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám