Hlavní obsah

Královský majestát pasoval na krupském hradě nové školáky

Novinky, Rostislav Kadlec

Král přiložil meč na rameno pážete a sen se stal skutkem! Tak bychom mohli ilustrovat to, čeho byli návštěvníci hradu Krupka svědky poslední prázdninovou neděli.

Foto: Rostislav Kadlec

Nově pasovaný školák přebírá svůj glejt z rukou starosty Krupky Zdeňka Matouše

Článek

Kulturní zařízení města Krupka totiž připravila zábavné odpoledne pro děti a jejich rodiče, během kterého mohli návštěvníci ve venkovních prostorách krupského hradu zhlédnout dvě divadelní přestavení a přeměnu malých předškoláků na opravdové školáky.

Na zaplněném hradním prostranství se malí i velcí diváci nejprve těšili na divadelní hru Mrakomor a Večernice, kterou podle slavné filmové pohádky s Libuší Šafránkovou ji nastudoval v Krupce dobře známý a oblíbený Divadelní ansámbl BEZEVŠEHO z Postoloprt. Filmovou předlohu všichni diváci dobře znali, ale jiné tvůrčí pojetí známého příběhu zaujalo všechny přítomné, kteří plnými doušky hltali příběh lásky, moudrosti a odvahy.

Šťastný konec pohádkového příběhu pak vystřídal hned po opakovaném potlesku okamžik vážnosti, úcty a napjatého soustředění. Pro všechny předškoláky totiž nastala ona velká očekávaná chvíle, kdy se z nich jediným dotykem královského meče stali udatní školáci.

Král Mojmír Maděrič přiložil svůj meč na rameno pážete a děti, které opouštějí učebny krupských školek, se rázem staly opravdovými školáky! „Přeji všem dětem, aby se jim vstup do první třídy základní školy vydařil a vzpomínali na tento okamžik s veselou tváří,” řekl starosta města Krupky Zdeněk Matouš, který králi Mojmírovi při pasování úspěšně pomáhal.

Všechny pasované děti obdržely pamětní glejt, který potvrzuje jejich příslušnost ke školnímu stavu stejně tak, jako za dávných dob byli přijímáni urození i neurození udatní muži do rytířských řad. Kromě pamětního listu pak všichni pasovaní školáci obdrželi od Města Krupka poukázku na volné jízdy na pouťových atrakcích na Mariánských poutních slavnostech, které se uskuteční v Krupce o víkendu 12. a 13. září.

Celé nedělní odpoledne završilo druhé divadelní představení Setkání tří monarchů v Čechách, které rovněž nastudoval postoloprtský Divadelní ansámbl BEZEVŠEHO. Divadelní přehlídka Léto s divadlem v Krupce 2015 tak byla uvedenými divadelními kusy úspěšně zahájena a na příznivce divadla čekají další kulturní zážitky.

Všichni příznivci prken, která znamenají svět, se mohou těšit na divadelní představení Kuřačky a spasitelky, kterou jako již v pořadí třetí hru krupské divadelní přehlídky uvede 10. září od 19:00 hodin v krupském Domu kultury Olympie divadelní soubor Čapek Děčín.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám