Hlavní obsah

Královské slavnosti na zámku Loučeň představí dobu Lucemburků na českém trůně

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Královský průvod, rytířské turnaje, polní ležení a středověká hostina v dobách, kdy českým zemím vládli Lucemburkové a český král Jan byl největším rytířem své doby, budou provázet Královské slavnosti o víkendu na zámku Loučeň (v sobotu a v neděli 13. a 14. května).

Foto: zámek Loučeň
Článek

U příležitosti 700. výročí narození císaře a českého krále Karla IV. se zámek Loučeň připojil k oficiálním národním karlovským oslavám v roce 2016.

Jedním z dárků k 700. narozeninám českého krále, Otce vlasti Karla IV., byl i královský labyrint, slavnostně pokřtěný na počátku května 2016. Tento 12. labyrint, vybudovaný dle středověkých předloh, v sobě obsahuje nejen mystiku středověkých čísel, ale je osazen zářiči z drahých kamenů, které umocnily jeho vlastní energetický náboj.

Vybudováním královského labyrintu zámek přidal k odkazu Karla IV. prvek, který patřil ke Karlově době, a připomenul dobu jeho dětství, kdy jako malý během svého pobytu ve Francii mohl být nadšený z labyrintu na podlaze remešské, chartreské nebo jiné katedrály tak, jak jsou všechny děti, které se dnes dostanou do labyrintů na loučeňském zámku.

Dobu, kdy českým zemím vládli Lucemburkové a český král Jan byl největším rytířem své doby, připomene královský průvod, rytířské turnaje, polní ležení a středověká hostina. Vydejte se proti proudu času do roku 1323, do éry Lucemburků na českém trůně, mezi českou šlechtu, a do reálií běžného života na královském dvoře a v lucemburském vojenském ležení.

Na loučeňském panství Berků z Dubé, kteří byli královskými hofmistry pro několik generací, táboří královská družina a malý kralevic Václav, budoucí císař Karel IV. se připravuje na svůj odjezd na pařížský královský dvůr ke své tetě, francouzské královně Marii a strýci, králi Karlovi IV. Sličnému. Můžete sdílet okamžiky příprav, rytířského výcviku, výběru královské družiny na dalekou cestu a pasování malého kralevice panošem.

Víkendové slavnosti bude provázet rytířský turnaj na koních s účastí urozeného panstva; v sobotu 13. května zazní dobová hudba a tanec, návštěvníci uvidí sokolnická vystoupení, fakíry, kejklíře a šašky, pochutnají si na středověké hostině v dobové polní krčmě.

V neděli 14. května po víkendovém zážitkovém programu se návštěvníci setkají kromě mladého kralevice Václava s dalšími postavami této doby - králem Janem Lucemburským a královnou Eliškou Přemyslovnou, Hynkem Berkou z Dubé, královským purkrabím, jehož hlavní povinností bylo naplnit královskou pokladnu, Janem Volkem, šlechticem bojujícím proti králi, nevlastním bratrem královny Jindřichem z Lipé, jedním z předních mužů království i chůvou malého prince, pečujícím o něj od kolébky.

V rámci programu pozvou dětské návštěvníky, aby prokázali své dovednosti a schopnosti, aby se mohli stát členy družiny malého kralevice. Děti si zhotoví vlajku a vyberou si erb šlechtického rodu. S tímto praporcem budou procházet zámeckým parkem a plnit úkoly, které musely šlechtická dítka zvládnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám