Hlavní obsah

Králové na velbloudech přivezli Ježíškovi své dary

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 12. ledna projeli městem Ústí nad Orlicí tři králové na velbloudech s početným doprovodem, aby položili své dary u jesliček. Večerním koncertem v kostele Nanebevzetí Panny Marie byla poté ukončena Tříkrálová sbírka pořádaná Charitou ČR.

Foto: Stanislava Dvořáková

Průvod tří králů, Kašpara, Melichara a Baltazara, ulicemi města Ústí nad Orlicí.

Článek

Tisíce místních obyvatel se staly svědky dávné pouti tří mudrců - králů z dálných východních zemí, věrných tehdejší zvyklosti, kdy použili ke své přepravě velbloudy.

Jejich družinu ve složení statných zbrojnošů, doprovázenou údery do bubnů vyšňořenou skupinou bubeníků hlásajících příjezd vzácné návštěvy, vítal nejen bezpočetný dav civilistů dnešní doby, ale také ponocný v roli uvaděče, přistrojení pastýři, hospodáři, děvečky a selky jako bájné postavy darovníků včetně malých králů zapojených do Tříkrálové sbírky Oblastní charity Ústí nad Orlicí.

O slavnostní uvítání se postarali Hubertovi trubači patřičnou fanfárou a malí zpěváčci ZŠ Bratří Čapků směsí koled. Po tomto krátkém zastavení před školou, průvod s bezpečnostním zajištěním hasičů a policie, pokračoval ulicemi města, lemovanými hradbou překvapených diváků.

Další zastavení před městským muzeem přineslo ukázku lidového tance skupiny Jitřenka z Dolní Čermné a řadu hudebních melodií na zahradě Hernychovy vily v podání Hubertových trubačů, což je soubor lesních rohů z Podorlicka.

Za tohoto doprovodného programu se denní světlo změnilo v podvečerní soumrak, takže další cesta tří králů pokračovala v záři zažehnutých pochodní.

Ve světle loučí v rukou dohlížejících zbrojnošů kolem jesliček umístěných na Mírovém náměstí králové Kašpar, Melichar a Baltazar darovali Ježíškovi zlato, kadidlo a myrhu a taneční skupina Jitřenka přidala veselou notu.

Teprve s ukončením krásného dobově krojovaného představení si spokojený divák uvědomil dosah nápadu a vynaloženého úsilí s přípravou této náročné akce. Však se na ní podíleli farnosti, divadelníci, hudebníci i lidé z nejrůznějších spolků a muzeí, včetně všech, kteří ustrojeni po vzoru Ladových obrázků se zařadili do průvodu.

Autorem i pořadatelem akce byl šermířský spolek Honorata z Letohradu, který zajistil nefalšované dobové kostýmy, živé velbloudy, představitele králů, kdy v roli Baltazara byl opravdový černoch ze zámoří, a Městské muzeum v Ústí nad Orlicí, které připravilo odpovídající zázemí celého příběhu.

Na spolupráci se dále podílel spolek Mortem z Černovíra (bicí a historické hudební nástroje), taneční skupina Jitřenka z Dolní Čermné, Základní škola Bratří Čapků, město Ústí nad Orlicí a Římskokatolická farnost - děkanství Ústí nad Orlicí.

Tato ojedinělá akce proběhla během 11. a 12. ledna, s přihlédnutím k místním podmínkám, také v Lanškrouně, Letohradu a Dolní Dobrouči a dle vzbuzeného ohlasu pořadatelé věří, že se stane novou tradicí na Orlickoústecku.

Závěr večera pak patřil Oblastní charitě Ústí nad Orlicí, která ukončila Tříkrálovou sbírku koncertem v kostele Nanebevzetí Panny Marie. I zde byl přednesen výjimečný program, kdy s doprovodem Litomyšlského symfonického orchestru vystoupil pěvecký sbor z Litomyšle, Nového Jičína, Cecilské hudební jednoty a Vox Coloris z Ústí nad Orlicí.

Výběr článků

Načítám