Hlavní obsah

Krajští radní se sešli se starosty Kraslicka a Sokolovska

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dotace pro hasiče, stav silnic v okolí Přebuzi nebo zkušenosti s provozováním Senior Expresu – to byla mimo jiné témata dubnového setkání krajských radních se starosty území obcí s rozšířenou působností Kraslice a Sokolov.

Foto: KÚ Karlovarského kraje

Foto ze setkání krajských radních se starosty území obcí s rozšířenou působností Kraslice a Sokolov.

Článek

Krajští radní se na cestu do Kraslic opět vypravili autobusem a vlakem. Hned v úvodu hejtmanka Jana Vildumetzová seznámila starosty například s tím, že apelovala na nájemce sokolovské nemocnice, tedy zástupce společnosti Penta, aby respektoval nařízení vlády o navýšení platů zdravotníků a zvýšil mzdy zdravotnímu personálu.

„My jsme v karlovarské a chebské nemocnici platy od ledna navýšili, bohužel v Sokolově to neudělali a výsledkem je odchod sester i lékařů jinam. Nicméně mi bylo přislíbeno, že už nyní v dubnu najdou zdravotníci sokolovské nemocnice ve své výplatě navýšení o 10 procent, navíc by měli dostat i bonusové odměny. Snad to pomůže zlepšení situace,” uvedla hejtmanka.

Karlovarský kraj také v nejbližších dnech uzavře s Pentou dodatek ke smlouvě o pronájmu nemocnice, aby se tím narovnala ta smluvní ujednání, která jsou pro něj historicky nevýhodná.

Starostové také diskutovali o tom, že by rádi využili možnost pořídit takzvaný Senior Expres, na jehož nákup kraj už v minulosti poskytl a od května vypíše další dotace. „Tuto službu rozjíždíme pro naše seniory od května, chceme si vyzkoušet, jak bude vozidlo vytížené. Plánujeme, že bychom dopravu nabídli i Stříbrné nebo Bublavě, odkud starší lidé jezdí do Kraslic k lékaři i na úřad,” popsal kraslický starosta Roman Kotilínek. Starostové by chtěli mít Senior Expres i v menších obcích. 

Řešil se také dotační program pro jednotky dobrovolných hasičů obcí. Jak upozornil starosta Horního Slavkova Alexandr Terek, v současnosti hasiči mohou žádat pouze o neinvestiční dotaci na vybavení, nebo na investiční dotaci na pořízení automobilu, obojí není možné.

„Do jednoho programu jsme nově zahrnuli dotační podprogram na nákup nové cisternové automobilové stříkačky, na opravy velkoobjemových cisteren, na pořízení dopravních automobilů, dýchacích přístrojů i na opravy požárních zbrojnic. Na základě komunikace se starosty připravujeme na rok 2019 další podprogramy, kde bude možné žádat o dotace i na motorové pily, čerpadla, terénní vozidla a další techniku,” upřesnil Petr Kubis.

Starosta Bublavy rovněž upozornil na problém s komunikací ve směru Přebuz – Nancy, kde se silnice v zimě neudržuje, ale řidiči to nerespektují a v zimním období tam často uvíznou osobní vozy i autobusy. Náměstek hejtmanky Martin Hurajčík reagoval, že v místě byl na přechodnou dobu zákaz vjezdu, ale řidiče nadále navigace vede právě na neprůjezdnou silnici.

„Připravujeme už na příští zimu úplně nový koncept ve spolupráci s policií a horskou službou, aby v úsecích, které se neudržují, byly zákazy vjezdu a mechanické zábrany,” dodal Martin Hurajčík.

Jednání se zúčastnila i majitelka útulku pro kočky v Kraslicích Alexandra Jančová, která požádala starosty, aby věnovali problematice opuštěných zvířat větší pozornost. Hejtmanka Jana Vildumetzová oznámila, že kraj vyhlásí veřejnou sbírku na podporu útulku pro kočky v Sokolově a v Kraslicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám