Hlavní obsah

Krajina termálních pramenů vklíněná mezi Burgenlandem a Štýrskem je jedinečná

Novinky, Táňa Pikartová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ještě před dobrými třiceti lety tady byly louky, lesy a pole s kukuřicí a bramborami. Dnes je to malebná krajina zasvěcená dokonalému odpočinku. O tom, že je zdejší kraj bohatý na stovky termálních pramenů, věděli lidé už dávno, ale až nyní se podařilo je maximálně využívat v lázeňství.

Foto: www.loipersdorfhotel.com

Údolí Loipersdorfu, bohaté na termální prameny, je ideálním místem pro léčebné lázně i wellness centra.

Článek

Burgenlandu, malé rakouské spolkové zemi, která sousedí na východě s Maďarskem, se říká Slunečná strana Rakouska, Štýrsku, s nímž sousedí na východě zase Zelené srdce Rakouska. A zemičce, která proslula bohatými termálními prameny a která obě spolkové země spojuje má obojí, tedy jak slunce, tak zeleň. Místní ji označují zcela trefně jako Thermenland Štýrsko.

Návštěvník projíždí z jedné země do druhé a míjí desítky hotelů a léčebných komplexů, také historických památek a přírodních unikátů. Burgenland je země hradů a zámků, k romantickým patří Forchtenstein, Lockenhaus nebo Schlaining, Esterházy.

Štýrsko s hlavním městem Graz, je půvabná země hor a lesů, vinic a ovocných sadů. Útulné vinné šenky vítají milovníky královského nápoje a tradiční hostince nabízejí regionální speciality, které tvoří jídla z dýní, zvěřiny i štýrských jablek. Z jedné země do druhé se kromě turistů vydávají i golfisté, kteří právě tady zažívají neobyčejné situace, když z Thermengolf Loipersdorf posílají míčky ze Štýrska do Burgenlandu a zpět.

Horké termální prameny, čerpané z hloubky až dvou tisíc metrů s teplotou v bazénech 36 stupňů Celsia, zase ve vzájemné shodě s jedinečnou gastronomií a přírodou přinášejí neobyčejné zážitky v oázách lázní a wellnessu. Lázeňských komplexů tady na pomezí dvou rakouských spolkových zemí jsou desítky.

Mekkou rakouského lázeňství jsou už více než dvacet let Lázně Loipersdorf, hotel Loipersdorf Spa & Conference, Lázně Bad Blumau, Lázně Waltersdorf, Lázně Radkersburg, Lázně Stegersbach. Zdejší termální prameny obsahující síru jsou základem pro terapie, zejména pohybového a svalového aparátu, obsahují ale také vápník a hořčík, jež mají vynikající účinky v léčení chronických chorob.

Loiporsdorf, obklopený mírně zvlněnými kopci, dýňovými poli, vinicemi a sady, kde vyvážená příroda osvěží ducha, slibuje tři sta slunečných dnů za rok a nabízí skutečně širokou škálu lázeňských nabídek, moderní atmosféru a příjemné klima, panoramatické výhledy a komfort pro tělo i duši. Aktivní hosté tady ocení kromě wellness a lázeňství také malebnou krajinu, která doslova vybízí k projížďkám na kole i k pěší turistice.

Návštěvník Loiporsdorfu ovšem nemusí jen relaxovat a sportovat, může také poznávat. Příležitostí je hned několik. Hrad Riegersburg je jeden historicky nejhodnotnějších a nejzajímavějších zámků zdejšího kraje. Postavil ho na místě původní středověké tvrze Franz Anton Pilgram, k mání je i prohlídka čokoládovny nebo zoologické zahrady.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám