Hlavní obsah

Kraje převzaly 160 medicinálních lahví na kyslík pro dýchání

Novinky, Josef Zajíc

Asociace krajů České republiky (AKČR), zastoupená hejtmanem Moravskoslezského kraje Ivo Vondrákem, si ve čtvrtek 30. dubna převzala 160 kompletních lahví s ventily na kyslík pro dýchání.

Foto: Zdroj: Krajský úřad Moravskoslezského kraje.

Medicinální lahve připraveny k přepravě.

Článek

Jde o lahve, které mohou být využity (zejména v menších nemocnicích jednotlivých regionů) při léčbě pacientů s onemocněním covid-19. Asociace krajů České republiky lahve přijala jako dar ostravské společnosti Vítkovice Cylinders ze skupiny Cylinders Holding.

V zásilce, která je k dispozici krajům, je 50 dvoulitrových, 10 pětilitrových, 50 desetilitrových a 50 dvacetilitrových medicinálních lahví s příslušenstvím.

„Tato doba nás semkla. Mnohdy přestává platit pravidlo ”má dáti - dal", lidi spíše řeší, co je potřeba a jak mohou pomoci. Zvedla se vlna solidarity a nezištnosti, což dokazuje, že se nemusíme za sebe stydět. Naopak, často můžeme být hrdi. Za všechny hejtmany společnosti Vítkovice Cylinders děkuji. Jsem rád, že také firma z našeho regionu dokazuje, že společnost není lhostejná a sobecká,” řekl hejtman Ivo Vondrák.

„Medicinální lahve v současné době exportujeme po desítkách tisíc kusů, ale chtěli jsme, aby nějaké zůstaly pro všechny případy i doma v České republice. Proto jsme se rozhodli krajům naše lahve věnovat. Myslím si, že je správné regionům umožnit, aby alespoň minimální zásobu medicinálních lahví na kyslík pro pacienty v zásobě měly,” uvedl generální ředitel společnosti Cylinders Holding a předseda představenstva Vítkovice Cylinders Jan Světlík.

„Jde o velmi specifický materiál v boji s koronavirem, a my bychom jej v případě nutnosti rychlého dodání do nemocnic nebo složkám Integrovaného záchranného systému (IZS) obtížně zajišťovali,” uvedl již dříve k důvodům přijetí daru Jiří Běhounek, 1. místopředseda Rady Asociace krajů České republiky, pověřený vedením tohoto orgánu a hejtman kraje Vysočina.

Expedici lahví koordinují Vítkovice Cylinders ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem a AKČR. Další případná distribuce jednotlivým krajům je pak v režii AKČR.

Cylinders Holding, jehož součástí je akciová společnost Vítkovice Cylinders, je česká skupina, která se více než 115 let nepřetržitě zabývá výrobou tlakových lahví. Celý holding ročně vyrobí zhruba milion vysokotlakových ocelových lahví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám