Hlavní obsah

Kouč korfbalové reprezentace před ME: Základní skupina je těžká, lehká ani nemůže být 

Novinky, Jan Pařík

Letos v červenci vybojoval korfbalový kouč Ivo Kracík s výběrem do 23 let bronz na olomouckém mistrovství světa. Poté přesídlil na post hlavního lodivoda k seniorské reprezentaci, kde ho čeká letošní vrchol — mistrovství Evropy. „Toužíme po medaili, ale nedáváme si konkrétní cíle,“ říká Kracík. Pro reprezentaci začíná šampionát v sobotu, kdy se v nizozemském Dordrechtu střetne s Polskem.

Foto: Jan Pařík

Kouč národního týmu Ivo Kracík

Článek

Reprezentace absolvovala tři víkendové přípravné bloky. Odehrálo se vše podle plánu?

V podstatě ano. Ze začátku jsme sice měli velkou marodku, ale základ týmu se vždy sešel. Pracovali jsme na zlepšení věcí, které nám nešly na předchozích turnajích. Hodně už jsme se koncentrovali na rozhodující duely o postup ze skupiny s Anglií a Portugalskem. Uvidíme, zda hráči budou schopní určité věci z tréninku transformovat i do hry. Přece jen atmosféra šampionátu je někde jinde než při soustředěních.

Měl jste nějaké omluvenky při nominaci na mistrovství?

Chci dát šanci mladým, proto mě trochu mrzely omluvenky od některých mladých holek. Kluci tu jsou všichni, ale holky daly přednost škole. Upřímně to moc nechápu, protože v hracím týdnu je i svátek, ale rozhodly se tak a respektuji to. Možná měly už vzhledem k šampionátu do třiadvaceti let korfbalu dost.

Národní tým se snaží o aktivní styl hry. Jak jste s ním pokročili?

Střípky dynamického korfbalu bez hluchého místa se snažíme aplikovat už asi dva nebo tři roky. Ze začátku to trochu skřípalo, postupně jsme však vychytali různé mouchy. Hodně jde o to, aby předváděný korfbal hráče bavil. Snad to funguje a jsme za to rádi.

V týmu je dost nových mladých hráčů. Zaujal vás někdo?

Překvapila mě Tereza Hurdálková. Na třiadvacítkách nefigurovala ani v základní sestavě, vracela se po operaci kolene. Herně se mi teď moc líbí. Dále musím pochválit i starší zkušené hráče, že pořád drží a stačí mladým. Ukazují jim, že pořád umí.

Jak hodnotíte šance na postup ze základní skupiny, kde se střetnete s Polskem, Anglií, Portugalskem a Belgií?

Skupina je velmi těžká, to je jasné. Na mistrovství Evropy ani lehká nemůže být. S Polskem se snad rozehrajeme a pak přijdou na řadu rozhodující duely. Anglický styl nám vyhovuje, hrají podobně jako my a víme, že je dokážeme porazit. Portugalsko naopak hraje pro nás nepříjemně. Praktikuje hodně rychlý a dynamický korfbal na donášky, který nám nesedí. Musíme si dát pozor, zkoušeli jsme se na to na soustředění koncentrovat.

Jaké máte na turnaji ambice?

Jelikož se jedná o vložené mistrovství, už dřív jsem říkal, že letos žádné ambice vyhlašovat nebudeme. V minulosti nás cíle většinou svazovaly. Družstvo má předvádět pořádný korfbal a uvidí se, co z toho bude. Samozřejmě chceme pokaždé medaili, ale také můžeme skončit ve skupině až třeba čtvrtí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám