Hlavní obsah

Kostýmované čarodějnice budou mít na pohádkový zámek Úsov vstup zdarma

Novinky, Vladimíra Krejčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čarodějky, pozor! Pokud v sobotu 26. dubna dorazíte v čarodějnickém odění na pohádkový zámek Úsov, budete náležitě uvítány a ušetříte za vstupné. Toho dne úsovské panství ovládne vaše kolegyně Zlomíra. Kdo přijde, ať čarodějník či mudla, toho čeká den plný kouzel, pohádek a zábavy.

Foto: Vlastivědné muzeum Šumperk

Čarodějnice, nezapomeňte na kostým!

Článek

Veliký slet čarodějnic, ale také příznivců lidových tradic, pohádek a historie se odehraje na zámku Úsov na Šumpersku v sobotu 26. dubna od 9 hodin. Prohlídky povede čarodějnice Zlomíra, která si kouzlem přivlastní celé panství. V 16 hodin odstartuje čarodějnické odpoledne.

„Zájemci si budou moci nechat věštit z křišťálové koule nebo navštívit kouzelnickou školu, kde se naučí čarovat. Znalci krásy zvolí nejhezčí čarodějnici, ochotníci sehrají představení, chybět nebude ani táborák,“ zve na úsovský zámek Miluše Berková, tisková mluvčí Vlastivědného muzea v Šumperku.

Zhmotněná česká klasika

Kostýmované čarodějnice se budou cítit jako mezi svými, když navštíví novou pohádkovou výstavu v nejvyšším patře zámku.

„Otevřeli ji teprve 5. dubna a hned první den přilákala 360 návštěvníků. Představujeme v ní deset klasických pohádkových příběhů s hrdiny, jako jsou Šípková Růženka, Jeníček s Mařenkou, Červená Karkulka, Smolíček, Budulínek a další. Nechybí ani čert nebo čarodějnice z pohádky O perníkové chaloupce. Největším tahákem však zřejmě je obrovský tříhlavý drak,“ soudí Berková.

Pohádkovým scénám dodává na živosti a opravdovosti spojení autentických zámeckých prostor, dokonale propracovaných figurín pohádkových bytostí a preparátů zvířat. Červená Karkulka se potkává se skutečným vlkem, Smolíček jezdí na jelenovi, Budulínkovi ujídá hrášek liška, nechybí ani medvěd, zajíc, labutě, kachny, sova, krkavci a další zvířata. Návštěvník má hned po vstupu dojem, že se ocitl ve zhmotněném světě dětské fantazie, natolik je propojení snu a skutečnosti dotaženo do detailů.

Strašidelný labyrint

„Svou družku čarodějnice nenaleznou jen na výstavě, ale také ve Strašidelném labyrintu ve sklepení Vlašimského paláce. Ve tmě podkreslené hudbou vzbuzující napětí číhají pohádkové příšerky, jako jsou vodník, čert nebo upír,“ láká Berková ty, kdo se rádi bojí.

Ten, kdo chce spíš namáhat mozkové závity, přivítá Hádanky a hlavolamy pánů z Vlašimi. Pro milovníky zvířat je připravena malá zoo na nádvoří, žijí tam pávi, kamerunské ovce i göttingenské prasátko. Lidé s romantickou duší se mohou vydat na procházku po hradbách, kde ocení nádherný výhled do kraje.

Unikátní zoologické preparáty

Čarodějnice i jiní návštěvníci zavítají pod vedením Zlomíry také do stálé expozice lovecko-lesnického muzea. K vidění je tam unikátní sbírka trofejí africké i domácí zvěře, vytvořená Lichtenštejny na přelomu 19. a 20. století.

„Na zámku se nalézají čtyři tisíce kusů přírodnin, z toho na sedm stovek rohů a parohů. Nechybí ani zbrojnice se zbraněmi, které myslivci zabavili pytlákům. Zajímavostí je také sál vybavený nábytkem ze stromových kořenů,“ upřesnila Berková.

Čarodějnice v kostýmech mají v sobotu 26. dubna na Úsov vstup zdarma, mudlové budou muset sáhnout do měšce pro devadesát korun, děti dají polovic.

Reklama

Výběr článků

Načítám