Hlavní obsah

Kostel v Unkovicích je z důvodu malování dočasně mimo provoz

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filiální kostel Nanebevzetí Panny Marie v Unkovicích prochází v těchto dnech opravou interiéru. Kromě celkové výmalby dojde i na natření oken. Už to bylo potřeba, neboť poslední malování se uskutečnilo někdy v osmdesátých letech minulého století.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Při volbě způsobu malování bylo rozhodnuto o využití vysokozdvižné plošiny, která dosáhne do výšky 12 metrů. Její zapůjčení sice přijde na 1200 korun denně, ale při použití klasického lešení by se vše podstatně prodražilo. Jen zapůjčení, postavení a opětné rozebrání lešení by přišlo na desítky tisíc korun, což je suma, která bude zaplacena za celou akci.

Práce postupují rychle. Zahájeny byly ve čtvrtek 7. července a jejich ukončení se předpokládá v pátek 15. července. Už nyní je vidět, že nová výmalba vnitřní prostor kostela podstatně zesvětlí.

Kostel stál v Unkovicích již ve 14. století, tehdy zde byla samostatná farnost. Jeho současná barokní podoba pochází z roku 1767, kdy panství patřilo Dietrichštejnům a kostel byl za jejich peníze rozšířen. Hlavní oltář zdobí obraz Panny Marie Nanebevzaté z roku 1849 od místního autora Killingra. Ve věži jsou 3 zvony. Největší Urban pochází z roku 1569. V současnosti spadají Unkovice pod židlochovickou farnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám