Hlavní obsah

Košt aneb Miniaturní vzorek rozsáhlé tvorby plzeňského rodáka je k vidění na nové výstavě

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divadelní programy, návrhy plakátů, kreslený humor, kalendáře, ilustrace, litografie, vánoční a novoroční přání. To je jen stručný průřez tvorby osmdesátiletého všestranného umělce, který oplývá humorem a rozdává radost na potkání.

Foto: Jan Kaše

Úsměv nechyběl ani při vernisáži (zleva: J. Hlobil, H. Šiková, J. Jícha, A. Řeháčková)

Článek

Ve čtvrtek 19. února byla v budově Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje slavnostně zahájena výstava s názvem Košt Josefa Jíchy.   

„Vážení hosté, přátelé optimistického pohledu na svět, dobrých a kvalitních knih a krásných obrazů. Jestliže jste se při tomto úvodu a oslovení alespoň trochu usmáli, jste zde ve správnou chvíli na správném místě,” uvedl v úvodu vernisáže Jiří Hlobil, který společně s Andreou Řeháčkovou provedli průřez životem a i dílem plzeňského rodáka Josefa Ladislava Jíchy.

Tento osmdesátiletý grafik, malíř a spisovatel rozdává úsměvy a je nabitý humorem. Výstava, která je velmi dobře uspořádán, přináší pouze malý vzorek z jeho dlouholeté tvorby. To ale neznamená, že není na co se dívat.

Návštěvník může obdivovat zručnost, cit a úžasný smysl pro barevné kombinace, který Josef Jícha vložil do divadelních programů, návrhů plakátů, kresleného humoru, ex libris, kalendářů, ilustrací, litografií, vánočních a novoročních přání či velkých pláten madon.

Josef Jícha přináší do našeho šedivého a mnohdy ne příliš pozitivního světa radost, něhu a krásu. Žádné násilí a nenávist v jeho tvorbě nehledejte. Snad právě proto slaví úspěch nejen u dospělých, ale také u dětí.       

Výstava, která vás opravdu příjemně zahřeje u srdce, potrvá do 16. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám