Hlavní obsah

Košařův memoriál opět s Janem Kutilem i s novými rekordy

Novinky, Luboš Ibrmajer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sportovní klub Radbuza Plzeň, který má za sebou stoletou tradici (založen v roce 1911), pořádal ve svém plaveckém bazénu v Kozinově ulici jedinečné a tradiční závody: 64. ročník Košařova memoriálu v prsařském trojboji (50, 100 a 200 metrů prsa) s populárními štafetami (4 x 50 m prsa žen a mužů).

Foto: Luboš Ibrmajer

Jan Kutil - trojnásobný vítěz a rekordman.

Článek

Mezi žačkami jsme měli „želízko v ohni“, Michaelu Maříkovou, která se po těžkém boji umístila na 3. místě. Po první disciplíně byla čtvrtá, a i když v druhé části závodu zaplavala pátý čas, i tak si stále držela průběžné 4. místo. Závěr měla Míša famózní, v cíli dvoustovky byla druhá, což jí zajistilo již zmiňované 3. místo. 

„Je to můj nový osobní rekord (2:55,16). Plavalo se mi lehce, když jsem viděla čas na světelné tabuli, tak jsem tomu nevěřila,” uvedla Maříková. 

S Maříkovou byla třetí Alena Švábková z PK Slávie VŠ Plzeň (dále jen SlPl) a její oddílová kolegyně Štěpánka Kopejtková byla druhá. Jasnou vítězkou trojboje se stala Laura Horkayová z Pelhřimova.

Po roční odmlce byl opět favoritem Jan Kutil (SlPl), již trojnásobný vítěz kategorie mužů. Všechno se maže! Honza zaplaval ve všech třech tratích nové rekordy. 50 m prsa vylepšil na 0:28,83. Dvojnásobná distance má rekordní čas 1:01,34 a nejdelší úsek 2:13,98. Za tyto prvotřídní výkony dostal ručně dělané keramické plakety. 

Stříbrnou medaili získal Martin Bejček z Bohemians Praha (dále jen Boh) a bronzovou medaili dostal Martin Dřevínek z Berouna, 7. místo obsadil Václav Čermák z SK Radbuza.

V kategorii žáků potrápil favority domácí závodník Matěj Franěk, který byl účastníkem nejrychlejších rozplaveb a obsadil celkové 4. místo v nových osobních rekordech. Ve sprintu to pro Matěje bylo nejzajímavější, protože časem 0:36,76 ho od třetího Tomáše Kůželky (SlPl) dělilo jen devět setin vteřiny. 100 a 200 metrovou trať zaplaval Kůželka tak, že to pro něj byl vždy 3. čas závodu a tedy i celkové 3. místo. První příčku získal Kristián Balon (SK Žatec), druhý byl Jan Lizec (Spartak Hořovice).

Nejlepší žena byla Karolína Marešová (Boh), která trojbojem proplavala nejrychleji. Alena Hampejsová z Mariánských Lázní (dále jen PKML), loni tuto kategorii vyhrála. Do pořadí na stupních vítězů promluvila Barbora Blovská (PKML). I když ve sprintu obsadila 5. místo, tak 100metrovou a 200metrovou distanci si již pohlídala třetím časem.

Markéta Vaicová z domácího klubu se blýskla dílčím 3. místem z padesátky. Její oddílová kolegyně, Eliška Marková, byla na stovce rychlejší, brala 4. místo před Vaicovou, která jí porážku oplatila v dvojnásobně dlouhé disciplíně. V konečném účtování brala Markéta 4. místo a Eliška páté.

O rekord memoriálu ve štafetě se letos postarali plavci z Bohemians Praha časem 2:08,78 - Bejček, Hrunek, Chalupa a Kozubek. Druzí byli „Radbuzáci“ Václav Čermák, Vojtěch Kokoška, Dominik Douša a Matěj Franěk (2:22,43).

Mezi ženami si zlaté medaile vybojovala naše děvčata Markéta Vaicová, Eliška Marková, Kateřina Kofroňová a Michaela Maříková časem 2:35,89.

Reklama

Výběr článků

Načítám