Hlavní obsah

Korfbalová reprezentace? Kombinace dravého mládí a klidné síly

Novinky, Jan Pařík

Omlazená česká korfbalová reprezentace o víkendu startuje přípravu na říjnový evropský šampionát.

Foto: Jan Pařík

Korfbalová reprezentace na loňském mistrovství světa

Článek

Nová etapa začíná. Víkendovým soustředěním v Nymburce startuje příprava korfbalové seniorské reprezentace, která vyvrcholí na konci října evropským šampionátem v nizozemském Dordrechtu. „Ačkoli jsme byli v Holandsku už milionkrát, tak to neomrzí. Jde o nejkorfbalovější zemi na světě a určitě přijde hodně diváků. Akce bude skvěle uspořádaná a jde o velkou motivaci,“ vyhlíží kouč českého výběru Ivo Kracík.

Do přípravy jde s obměněným týmem. Šanci dostane řada mladých hráčů, kteří obsadili na červencovém mistrovství světa do 23 let v Olomouci třetí místo. „Ze starších končí Petr Malačka a Radka Čermáková. Zbytek zkušenějších pokračuje, uvidíme, kolik jich vydrží celé tři roky do dalšího světového šampionátu,“ uvedl trenér.

Na začátku bude mít složitou práci. Tým totiž nebude sehraný. „Samozřejmě to nemusí fungovat a bude to oříšek. Všechny hráče jsem však trénoval a můj styl znají. Sehrát se za tři dvoudenní soustředění nebude jednoduché, jde o výzvu,“ říká Kracík, jenž se po odstoupení Radka Honzíčka posunul z pozice asistenta trenéra na místo hlavního kouče. „Chtěl jsem k sobě holandského asistenta, bohužel jsem zatím žádného nesehnal. Ještě to nevzdávám,“ prohlašuje.

Změna pozice pro Kracíka však žádnou novinku nepředstavuje. „Před lety jsem už hlavního trenéra dělal. Tehdy jsem jel na Světové hry do kolumbijského Cali,“ upřesňuje českobudějovický stratég.

Nadcházející šampionát v kolébce korfbalu nabízí ideální příležitost ke zkoušení. Nizozemské klání totiž navazuje na předešlý šampionát v Portugalsku už po dvou letech, obvyklá pauza je přitom čtyři roky. „Federace ho naplánovala na hluchý rok, ale na světové mistrovství se bude postupovat až na následujícím evropském vyvrcholení. Letos tedy nebude takový tlak na výsledky. Půjde především o předvedenou hru, touha po úspěchu je však vždy,“ usmívá se Kracík.

Po soustředění v Nymburce následuje další reprezentační blok 8. a 9. října, poslední příprava se odehraje o víkendu 15. a 16. října. „Poslední dvě akce už odtrénujeme v Kostelci na Hané,“ dodal reprezentační lodivod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám